САЩ наложиха санкции на Пеевски, Божков и Илко Желязков по закона "Магнитски"

От държавния департамент на САЩ обявиха и списък с петима българи, които се свързват със сериозна корупция. Това означава, че те и членовете на семействата им, няма да бъдат допускани на територията на Съединените щати.

 02.06.2021 20:00
САЩ наложиха санкции на Пеевски, Божков и Илко Желязков по закона "Магнитски"

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за значителната им роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Това се казва в съобщение на сайта на американското финансово министерство.

От него става ясно, че мерките са насочени срещу Васил Божков, представен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Пеевски - "бивш депутат", и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

"Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона "Магнитски" показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя", заявява Андреа Гаки, директор на службата за контрол на чуждестранните активи.

От държавния департамент на САЩ обявиха и списък с петима българи, които се свързват със сериозна корупция. Това означава, че те и членовете на семействата им, няма да бъдат допускани на територията на Съединените щати.

Двама от тях отново са Делян Пеевски и Илко Желязков. Другите трима са Александър Манолев- бивш заместник-министър на икономиката,  бившият председател на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев, както и нейният секретар Красимир Томов и техните семейства.

Това е вторият случай, при който САЩ налагат санкции на български граждани. През февруари 2020 г. На съдията от специализирания съд Андон Миталов беше забранено да влиза в Съединените щати заради корупция.

Министерството на външните работи у нас също излезе с позиция по казуса.

"Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет", посочват от МВнР.

"В качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диалог. По своята структура, съдържание и обхват сътрудничеството между двете страни обхваща редица въпроси от националния, регионален и глобален дневен ред. В този смисъл и въз основа на установените през годините традиции на взаимодействие изразяваме увереност, че София и Вашингтон остават в готовност за диалог по всички въпроси от споделен интерес", гласи още изявлението на Външно.

Източник: КРОСС, dariknews.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лица | български | Това | политически | санкции | бивш | корупцията | чуждестранните | Божков | активи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори