В света на Йоана от Стара Загора, която прочете 232 книги за една година

Четящото дете е в пети "а" клас на ППМГ "Гео Милев" в града на липите. Смята, че въпреки че учи в Математическа гимназия, обучението там не е толкова трудно. Днес, например, времето в училище е минало чудесно. "Приятно ми е да си говорим с момичетата, да играем на двора, когато има междучасие", споделя пред stz24.com детето. Любимите предмети на Йоана са "Български език" и "Човек и природа".

 16.01.2024 17:35
В света на Йоана от Стара Загора, която прочете 232 книги за една година

10-годишната Йоана Делчева стана читател на годината на Библиотека "Родина" в Стара Загора. За 2023 година момиченцето е прочело 232 книги и така стана първа в класацията на старозагорската библиотека.

Четящото дете е в пети "а" клас на ППМГ "Гео Милев" в града на липите. Смята, че въпреки че учи в Математическа гимназия, обучението там не е толкова трудно. Днес, например, времето в училище е минало чудесно. "Приятно ми е да си говорим с момичетата, да играем на двора, когато има междучасие", споделя пред stz24.com детето. Любимите предмети на Йоана са "Български език" и "Човек и природа".

Момиченцето не е очаквало, че ще оглави класацията на старозагорската библиотека, която посещава, за най-много прочетени книги в рамките на една година. Йоана дори не е знаела, че се води статистика кой колко чете. 

Признава, че книгите за нея са нещо интересно и полезно. "Можем да се поучим от постъпките на героите, като си направим своите изводи. Има книги, в които се описват ситуации, които се случват в живота. Ако сме ги прочели, може това да ни помогне да вземем правилното решение, когато се окажем и ние в такива ситуации", казва мъдро петокласничката.

И макар че води класацията за най-много прочетени книги през миналата година, тя също си има предпочитания за четивата и героите в тях. "Магическата аптека-книга 1", например, е любимо заглавие. Сред харесваните героини пък е Златното момиче, тъй като е много работливо. "Винаги съм искала на нея да приличам", споделя още детето.

В свободното си време Йоана ходи на тренировки по плуване. "Чувствам се приятно във водата, в същото време си почивам", признава тя. 

Обича много животните и да е сред тях, когато си е на село. Вкъщи се грижи за рибки в аквариум. Ако някой ден срещне златната рибка и тя може да й изпълни едно желание, ще я помоли за здраве за цялото семейство. 

В света на Йоана има и една мечта: да стане лекар. "Леля и чичо работят като лекари, братовчедите ми изучават специалност "Медицина", техните разговори са ми много интересни, искам да лекувам и аз хората", казва малката старозагорка.

А един ден може и тя да напише книга. Първите опити да измисли разказ и приказка вече са се осъществили, когато е била в първи-втори клас. Пожелаваме й книгите и през 2024 година да бъдат нейният прозорец към света, да открива още интересни заглавия и нови любими герои!

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери годината | книги | Йоана | момиченцето | Делчева | библиотека "Родина" | ППМГ "Гео Милев" | света на | стана читател | прочело 232 книги | оглави класацията | старозагорската библиотека | четящото дете

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори