В Стара Загора Контактен център дава възможност за срещи на деца и родители след раздяла

Новата услуга, която открива фондация "Мисия Криле" ще осигурява неутрален терен за срещи, където децата на разделени родители ще се виждат с този от тях, с когото не живеят постоянно. Дава се възможност за контакти и с други членове на семейството, с които нямат постоянна връзка.

 12.06.2024 11:36
В Стара Загора Контактен център дава възможност за срещи на деца и родители след раздяла

Контактен център към Комплекса за социални услуги на ул. "Хрито Ботев" 205 в Стара Загора официално отвори врати днес. Така, Община Стара Загора вече предоставя още една социална услуга - място за срещи, създадено специално за деца на разделени родители.

Новата услуга, която открива фондация "Мисия Криле" ще осигурява неутрален терен за срещи, където децата на разделени родители ще се виждат с този от тях, с когото не живеят постоянно. Дава се възможност за контакти и с други членове на семейството, с които нямат постоянна връзка. Срещите ще се реализират в спокойна обстановка, в присъствието на социални работници и психолози. 

"Повече от две години правим проучвания за практиките по тази услуга. Тя е много деликатна, тъй като когато двама родители се разделят и спорят за родителските права, много често детето става жертва на тези конфликтни отношения, които продължават години наред в някои от случаите", посочи на пресконференция Диана Димова, председател на фондация "Мисия Криле".

Около 35% от всички семейства в Стара Загора, които се обръщат за помощ към Комплекса през последните три години са семейства, в които има сериозни родителски конфликти, сочат наблюденията. 

Въпрос на психическа зрялост и компетентност е когато в състояние на раздяла можеш да пуснеш детето си да контактува и с родителя, с когото то не живее. Това е изключително важно за психическото и физическо състояние на детето. Не са редки случаите, в които се стига до "синдром на родителското отчуждение", когато детето започва напълно да отрича единия родител, посочи още Диана Димова.

Помещението, в което ще се провеждат срещите

Ивайло Ябълкаров, проектен координатор във фондацията, подчерта, че услугата е основно в интерес на детето. "Едно от големите предизикателства ще бъде съпротивата, с която ще трябва да се справяме от страна на родителите. Наясно сме, че всеки от родителите има своите страхове, но ще трябва да се справим с тях, тъй като основната ни цел е детето или децата да могат да обичат да общуват със своите родители. Дори и един брак, връзка да е приключила, това не означава, че приключва и родителството", категоричен бе той. 

Според психолога Силвия Теофарова центърът не е само мрежа от специалисти и институции, но преди всичко дава възможността едно дете да общува, да се свързва с родителя, с който не живее и възможност родителите на това дете да се оттеглят от своето страдание при разпадане на семейството си и да видят болката на детето - да уважат правото му то да контактува с другия. Центърът дава възможност детето да премине през тази промяна най-щадящо. 

Момент от официалното откриване преди символичното прерязване на лентата

За да се възползват от услугите на Контактния център, родителите могат да подадат заявление и изразят необходимостта да бъдат подкрепени от специалисти. Друг начин е да бъдат насочени от институции и съгласно съдебно решение. Проверява се готовността на детето и желанието му да посети този център. Срочността на услугата е три месеца, но има възможност да се удължи. Услугата е безплатна. 

Такива центрове към момента има в София, Велико Търново и Бургас. 

На откриването присъстваха представители на Община Стара Загора, полиция, съд, държавни съдебни изпълнители, отдел "Закрила на детето" и др. Водосвет и разказ на майка на три деца, която е получила подкрепа от Комплекса за социални услуги в Стара Загора също бяха част от събитието.

Предстоят първите три посещения в новооткрития център.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | срещи | Контактен център | Фондация "Мисия Криле" | деца и родители | дава възможност | с които не живеят заедно | новата услуга | ще осигурява неутрален терен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори