Белодробната болница в Радунци е продадена за 480 000 лева

"Търгът се проведе в петък - 28 април. Яви се е само един купувач, двуседмичен е срокът от датата на провеждане на търга, в който сумата трябва да бъде заплатена", уточни пред stz24.com частният съдебен изпълнител Десислава Цветкова.

 03.05.2023 09:41
Белодробната болница в Радунци е продадена за 480 000 лева

Бившата белодробната болница в Радунци е продадена на търг за сумата от 480 000 лв.

"Търгът се проведе в петък - 28 април. Яви се е само един купувач, двуседмичен е срокът от датата на провеждане на търга, в който сумата трябва да бъде заплатена", уточни пред stz24.com частният съдебен изпълнител Десислава Цветкова.

Купувачът е българско юридическо лице. 

Бившата болница е продадена като недвижим имот със застроена площ 4 000 кв. метра, на 4 етажа и разгънатата застроената площ на 15 000 кв. метра, с право на строеж, но без земята, върху която е построена. Тя е собственост на Община Мъглиж.

Здравното заведение в Радунци не работи от юни 2015 година.  "От тогава поне три пъти в годината са провеждани търгове, но до продажба не се е стигало", призна частният съдебен изпълнител. 

На първия търг, обявен за 11 август 2015 г. началната тръжна цена е 1,667 млн. лв.  През годините болницата се руши, а цената на здравното заведение спада.

Сградата на болницата е строена през периода 1938 - 1953 г. На четири етажа са разположени лекарски и административни кабинети, рехабилитационен център, операционни и стационарни зали, санитарни помещения, складове, столова и др.

История на болницата в Радунци започва през далечната 1935 година, когато по искане на цар Борис III, Висшият медицински съвет назначава комисия за търсене на подходящо място за изграждане на нов санаториум за лечение на туберкулоза. Проучванията продължават 20 месеца. Строежът стартира през пролетта на 1939-та, но санаториумът е официално открит на 1-ви ноември 1955 година, заради прекъсване по време на Втората световна война. Проектант на внушителното здание от няколко сгради е една от първите жени архитекти у нас Виктория Ангелова-Винарова, починала само на 45 години, по ирония на съдбата от белодробно заболяване. Някога това е бил най-големият санаториум на Балканите, разполагащ със 700 легла.

Разположен сред зелените склонове на южната част на Тревненска Стара планина, на 670 метра надморска височина, в най-добрите си времена комплексът е разполагал с киносалон, сцена и гримьорни, богата библиотека, ателиета и учебни зали. Там са работили висококвалифицирани специалисти. Лекувани са хора не само от цялата страна, но и от чужбина. През годините се разкриват множество отделения и лечебното заведението постепенно променя своя статут. Първо е категоризирано като туберкулозна болница, след това като Държавна белодробна, а през септември 2000г. е преобразувано в Търговско дружество – „Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести – Радунци” ЕООД с капацитет от 300 легла. През юни 2015 г. болницата е обявена в ликвидация, заради неплатени дългове. 

Автор: Светла Тенева

Снимка: БНТ

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери болница | сумата | Радунци | продадена

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори