Енергетиците: Искаме мораториум върху въглеродните емисии

Националният протест на миньори и енергетици поиска спиране на въглищните централи не по-рано от 2043 г.

 13.10.2021 13:20
Енергетиците: Искаме мораториум върху въглеродните емисии

Национален протест на миньори и енергетици тръгна рано тази сутрин от въглищните централи в Маришкия басейн  към София. Шествието започна на пл. "Свети Александър Невски" и се насочи в посока пл. "Свети Александър Невски" - ул. "Оборище" - ул. "Георги С. Раковски" - бул. "Цар Освободител" - бул. "Княз Александър Дондуков" до официалния вход на Министерски съвет.

Протестиращите искат налагане на мораториум на въглеродните емисии от страна на Европейския съюз и спиране на въглищните централи не по-рано от 2043 г.

Националният протестен митинг-шествие под надслов "В защита на енергийната независимост на България. Нищо не се решава за нас без нашия глас!" е организиран от КТ "Подкрепа" и КНСБ.

 "За да се изкара зимата, при тези цени на електроенергия, следва да се наложи задължително мораториум върху цените на емисиите, каза пред БТА председателят на Миньорска федерация на КТ "Подкрепа" Владимир Топалов. По думите му, ако това не бъде направено от Брюксел, вероятността голяма част от хората да останат без ток е много голяма. Той прогнозира тъмна и студена зима.

Синдикатите се противопоставиха на водената от ЕС политика и упрекнаха правителството в послушание, което съсипва икономиката и целия нормален живот на страната. Синдикатите не смятат, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се обвързва с конкретна дата за затваряне на мините, защото нито една друга европейска държавата не прави това. Според Топалов това трябва да се разглежда в Националния план за климат и енергетиката, защото всички останали европейски държави посочват именно там откога биха могли да затворят въглищните си централи.

Служебният министър-председател Стефан Янев обяви, че ще се срещне днес с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Министерския съвет. В рамките на разговора ще бъдат обсъдени въпроси от енергийната сфера.

В срещата ще участват също заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Андрей Живков.

Използвани са материали на ВЕСТИ

Снимка: Екатерина Петрова

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Александър | министър | подкрепа | председателят | рано | централи | въглищните | мораториум

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори