Ще напълни ли Баба Марта с клиенти заведенията в Стара Загора?

Някои от собствениците в града на липите очакват с надежда началото на "новия" сезон, при други няма да има начало. В Стара Загора затваря врати един от най-емблематичните и обичани ресторанти в централната градска част. Преди броени дни чрез страницата на заведението във Facebook беше обявено, че то спира работа и че разпродава всичко.

 26.02.2021 13:34
Ще напълни ли Баба Марта с клиенти заведенията в Стара Загора?

На първи март трябва да отворят врати заведенията и ресторантите в страната. 

Някои от собствениците в града на липите очакват с надежда началото на "новия" сезон, при други няма да има начало. В Стара Загора затваря врати един от най-емблематичните и обичани ресторанти в централната градска част. Преди броени дни чрез страницата на заведението във Facebook беше обявено, че то спира работа и че разпродава всичко.

Тази сутрин собственикът Иван Михалев е на място и урежда по телефона поредната продажба. Този път на тонколоните, от които доскоро са звучали любими музикални ритми.

Днес обстановката е повече от тягостна. Бутилките с алкохол са подредени не на витрините, а на пода, ресторантът е почти без мебели, часовникът е спрял на 9 и нещо и все едно напомня, че животът тук е приключил.

Причината за затварянето е пандемията и несигурността пред бранша, обобщава Михалев пред репортер на stz24.com.

"Как да задържа персонал, когато не е ясно дали няма пак да ни затворят?", пита той. Задава и други въпроси: "Дали ще има достатъчно работа, колко ще има, колко човека трябва да назнача, ами ако няма достатъчно работа, ето днес болните са над 1800 души", поставя съвсем адекватни въпроси той. 

Въпреки тъжната ситуация и предстоящата раздяла с ресторанта, който стопанисва от около 15 години,  разсъждава философски и с оптимизъм. "Продължаваме напред", казва той и потегля към поредната задача за деня. 

Дали ще продължат напред колегите му в Стара Загора?

Почти 10% от заведенията в Стара Загора няма да отворят врати на първи март, част от собствениците са ги затворили завинаги, показват данните на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора.

Почти 10% от заведенията в Стара Загора няма да отворят на 1 март 

Прогнозата на Вени Петрова, председател на местната браншова организация е, че от сега нататък бизнесът ще изпитва огромни трудности: от първи март такси, данъци, всякакви задължения започват да текат на 100%, а заведенията имат право да работят на 50%. Ще се върнат ли клиентите изобщо и кога?, пита още Петрова.

Докато за Иван Михалев решението да затвори ресторанта е окончателно, то друг собственик продължава тежката битка за оцеляване. Това е Ширин Расим, или Биляна, както е известна в старозагорския квартал "Зора".  

Създадена е група във Фейсбук в подкрепа на бистро "Бялата тераса" в Стара Загора 

Тя държи квартално бистро от около три години. Историята й вече сме ви я разказвали. 33-годишната собственичка изпитва сериозни финансови затруднения след появата на COVID-19 и у нас. С помощта на добри хора и чрез създадената група в социалната мрежа в нейна подкрепа, в живота й се появи малка светлина в тунела. 

В подкрепа на бистро "Бялата тераса"

Все още дълговете към банките са големи, а рискът да остане без бистрото и помещенията, в които живее, които са част от сградата, е огромен. Ширин обаче е решена да се бори до последно, за да не попаднат ключовете от имота й в ръцете на съдия-изпълнител, каквато заплаха реално съществува. 

Жената беше останала без ток, заради неплатени сметки. Чрез дарители ток вече има, скара се продава за вкъщи, за да могат да се изкарват някакви приходи, а намеренията са бистрото да отвори на първи март.

Ширин не е семейна и разчита единствено на помощта на верни приятели. 

"Това за мен ще е втори шанс, дано нещата да потръгнат", изразява надежда майсторката, докато подготвя на терасата поредната порция кебапчета, които ухаят прекрасно. Минути по-късно пристига и човекът, който ги е поръчал.

Храната е топла-топла. Правило №1 за Ширин е качеството на ястията, затова купува подбрани меса, старае се всичко да е вкусно.

Успяла е да осъществи ремонт на ел.инстлация, предстоят още дейности, за да може да функционира кварталното заведение, както трябва. 

Обяснява, че клиенти вече питали и чакали с нетърпение да седнат на масите и да си поръчат каквото им е на сърце, както си му е редът. "От кухнята" издават, че в събота и в неделя ще е голямото почистване тук. Препаратите вече са осигурени и чакат сръчните ръце, за да заблести всичко от чистота.

"Подът, масите, витрините, всичко трябва да е перфектно", зарича се собственичката, която хем готви, хем чисти и се грижи за всичко.

Най-голямата й мечта е да изплува от финансовите трудности и да продължи да работи това, което желае. Дали ще успее - остават надеждите...

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | работа | персонал | ресторанти | назнача | затваря врати

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори