Почти 10% от заведенията в Стара Загора няма да отворят на 1 март

Разбира се, отварянето на заведенията е правилна стъпка, но тепърва ще изпитваме на гърба си проблеми, свързани с вече преквалифицирани кадри, ограничения за работа, безпомощност да успееш да се издължиш на община и държава. Затова и ресторантьори и хотелиери са поставили проблемите си пред кмета Тодоров. От него и неговата администрация очакват облекчения за такса смет, таксите за категоризации, наеми, тротоарно право и други, които с отварянето на заведенията трябва да започнат да се плащат.

 25.02.2021 12:18
Почти 10% от заведенията в Стара Загора няма да отворят на 1 март

След 3 дни локдаунът в ресторантьорския бизнес отпада. Правителството спази обещанието си и от вчера е ясно, че на 1 март отварят заведенията за хранене, а на 1 април нощните барове  и дискотеки.

От местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите – Стара Загора посрещат новата ситуация без особен ентусиазъм. Само 32% от членовете на браншовата организация са успели да ползват някакви помощи и по-голямата част от тях още се надяват да бъдат одобрени по някоя от мерките.

Тежката и сложна администрация,  многото ограничения,  данъците върху помощите, задълженията за периода, който следва, набезите на НАП – всичко това поставя бранша в абсолютна безизходица, затова сме по-скоро отчаяни, отколкото щастливи, че се връщаме в работен процес, споделя старозагорски ресторантьор, без да крие, че още вчера е започнала активна подготовка за посрещане на първите клиенти.

Почти 10% от заведенията в Стара Загора няма да отворят на 1 март, част от колегите завинаги се разделиха с този бизнес. Изгубихме топмениджъри, работили в туризма повече от 10 години, затвори врати култово и обичано от целия град заведение, допълва Вени Петрова, председател на местната браншова организация. Нейната прогноза е, че тепърва бизнесът ще изпитва огромни затруднения, защото от 1 март такси, данъци, всякакви задължения започват да текат на 100%, а имаме паво да работим на 50%. Друг е въпросът дали изобщо клиентите ще се върнат и кога, продължава Петрова.

Тя обърна внимание на факта, че и преди, и сега хотелите и ресторантите са били едни от най-сигурните за здравето на посетителите си места. И ще продължава да е така, защото мерките са изключително стриктни, а работещите в бранша изключително внимателни и дисциплинирани.

Пандемията се отрази смазващо на бизнеса. Разбира се,  отварянето на заведенията е правилна стъпка, но тепърва ще изпитваме на гърба си проблеми, свързани с вече преквалифицирани кадри, ограничения за работа, безпомощност да успееш да се издължиш на община и държава. Затова и ресторантьори и хотелиери са поставили проблемите си пред кмета Тодоров. От него и неговата администрация очакват облекчения за такса смет, таксите за категоризации, наеми, тротоарно право и други, които с отварянето на заведенията трябва да започнат да се плащат.

По отношение на ваксините местните работодатели са на мнение, че след като ваксинирането не е задължително, то всеки сам за себе си трябва да вземе решение какво ще прави. По никакъв начин това няма да се отрази на взаимоотношенията работник – работодател и няма да е критерий при назначаване на работа.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | трябва | администрация | март | работа | Няма | ограничения | тепърва | заведенията | Отварянето

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори