Какво трябва да знаем за лаптопите с марка ASUS

Asus започва да води активна политика за намаляване на отпадъците и по-чиста природа като се старае да влага материали, които могат да се рециклират и организира редица кампании за опазване на околната среда.

 07.03.2022 09:45
Какво трябва да знаем за лаптопите с марка ASUS

История на Asus

Идеята за създаването на компанията, която сега познаваме като Asus, се заражда през 1989 година в кафене в Тайпей, Тайван. Всичко започва с мечтата на четирима амбициозни инженери, които по-рано са работили за Acer. Те искали да създадат “малка компания”, която да произвежда хардуерни устройства.  

Името, което избират, идва от латинското Pegasus (Пегас - крилатият кон от гръцката митология). Основателите са използвали само последните четири букви (ASUS), за да заемат челни позиции в азбучните списъци. 

През 80-те години Тайван се опитва да установи водеща роля в производството на дъна, платки и всякакви хардуерни устройства. Конкуренцията на пазара е сериозна, защото процесорите за големите компании като IBM се доставят от Intel. Всички по-малки тайвански производители трябва да чакат, за да получат необходимите компоненти. 

Само за 8 месеца, амбициозните инженери успяват да създадат първите дънни платки Cache 386/33 и ISA 486/25.  

Малко по-късно, през 1992 година, Asus започва да работи в партньорство с Intel. Всъщност, ISA 486/25 е прототип именно на дънна платка на Intel, която се оказва по-сполучлива от оригинала. След този успех Asus започва да получава достъп до инженерните образци на Intel преди конкурентите си. A IBM използват Cache 386/33 и ISA 486/25 за своите компютри. Благодарение на това, Тайван се превръща в център за висококачествени IT продукти. 

Година по-късно на пазара се появява и процесорът Intel Pentium 586, който е съвместна разработка на двете компании.   

През 1997 година от “малката компания” за дънни платки представят първия си ноутбук – Asus P6300, а през 2003 първият телефон - Asus J100.  

Следващите няколко години са ключови за компанията. През 2006-та създават Republic of Gamers (ROG). Серия лаптопи, която, както можете да се досетите, е насочена изцяло към гейминг индустрията. Именно това налага и производството на по-мощен хардуер.   

Asus започва да води активна политика за намаляване на отпадъците и по-чиста природа като се старае да влага материали, които могат да се рециклират и организира редица кампании за опазване на околната среда.   

Пазарен дял  

По данни на Statista през четвъртото тримесечие на 2021 година Asus държи 6.9% от глобалния пазар на компютри. Компанията е притежавала 5.8% през същия период предходната година.  

По този начин Asus се нарежда на “второ ниво” при доставчиците на компютри заедно с Apple и Acer. Така трите компании получават около 20% от световния пазар. Останалите 2/3 от него се разпределят между водещите компании - Dell, HP и Lenovo.  

През последното десетилетие хардуерният пазар преживя голямо развитие, някои от основите играчи се ориентираха и към сферата на информационните технологии и облачните услуги, но Asus съсредоточава вниманието си върху пазара на преносими компютри и по-конкретно към една определена аудитория - геймърите. Тази аудитория се нуждае от мощни и високопроизводителни компютри. 

Стратегически Asus се фокусира и силно върху определени регионални пазари, които носят най-много приходи. Например, през първото тримесечие на 2019 година, от компанията държат около 40% от пазара на компютри в Индия. 

Най-много продажби имат моделите ZenBook, VivoBook и Asus ROG.    

Какво трябва да знаем за лаптопите с тази марка?

Всяка марка има своите особености. Ето някои от най-открояващите се характеристики при Asus.  

Батерия

Лаптопите на Asus не са капризни откъм батерия. Даже напротив. Например, голяма част от по-старите модели използват една и съща батерия за Asus A41-X550A

При по-новите модели, включително гейминг серията им, батериите са вградени, което позволява дизайна на устройствата да бъде по-елегантен и тънък. Добре е да имате предвид, че вътрешните батерии често се подуват в резултат на прекалено загряване. Нашият съвет е поне веднъж годишно да носите лаптопа си за почистване. Така ще можете да забележите навреме и ако има подуване, да потърсите нова батерия за лаптоп Asus

Зарядно

Зарядното за лаптоп е изключително важен компонент, но в същото време е незабележим до момента, в който не се развали и спре да работи. И понеже не е станала някаква революция в технологията за зареждане на лаптопи, повечето зарядни си приличат. Разбира се, не е добре да зареждате лаптопа си с каквото ви падне. Ако използвате друго зарядно се уверете, че то работи на същите напрежение (V) и сила на тока (A като старото ви зарядно и е със същата букса. Добрата новина е, че зарядните на Asus са подобни на тези на Toshiba и в повечето случаи са взаимозаменяеми.

Често срещан проблем се появява при жака за зареждане, който с времето се разхлабва и може да не прави добър контакт. Ако забележите, че лаптопът ви прекъсва по време на зареждане проверете, дали буксата не е разхлабена. 

Цена

Основните продукти на Asus се разделят условно в три категории - бюджетни, среден клас и премиум лаптопи. Бюджетните лаптопи са основно от категорията Chromebook.  

В средния клас влизат част от моделите ZenBook и VivoBook, а към високия клас спадат лаптопите от серията StudioBook и Asus ROG.  

Цените на тези лаптопи варират между 800 лв. и 2000+ лв. Преди да изберете подходящ за вас модел, помислете от какво имате нужда. И за да не се объркате в цялата информация, вземете предвид следната информация.  

Кои са различните серии и за какво са подходящи? 

Asus се стараят да поддържат продуктова гама, която да задоволи желанията на всеки потребител. Тези лаптопи са разделени на няколко продуктови серии.  

Asus X Series 

Ако се нуждаете от лаптоп за ежедневна употреба и не искате да отделяте прекалено много средства от бюджета си, X серията е точно за вас. Тези лаптопи са подходящи за сърфиране в интернет, писане на имейли и обработка на текст. 

Asus Zenbook 

Asus Zenbook е лесно преносим лаптоп, който е идеален за онези от вас, които работят в движение. Корпусът му е здрав и устойчив на удари, а големината на устройствата варира между 13 и 15 инча. Тази серия разполага както с базови, така и с по-луксозни модели. Такива са zenbook S, Zenbook Pro и ZenBook Flip.

Asus Vivobook 

Vivobook е може би най-голямата серия. В нея се включват малки 11 инчови лаптопи, които можете да вземете в училището или в университета, за да водите записки. Или пък да си вземете голям и мощен лаптоп за редактиране на видео, а защо не и такъв, на който можете да играете по-леки игри? Има Vivobook, който да удовлетворява нуждите на всеки един потребител.

Asus Chromebook 

Серията Chromebook предлага лаптопи с операционна система Chrome OS. Тези лаптопи приличат повече на гигантски смартфони, тъй като работят с приложенията от Google Play Store.  

Предимството на тези модели е, че могат да издържат цял ден с едно зареждане на батерията и са по-трудно податливи на вируси заради операционната система. Като недостатъци можем да изтъкнем това, че са слаби и на тях не можете да инсталирате програми за Windows.

Asus ROG и Asus TUF

ROG и TUF са гейминг сериите на Asus. Както споменахме по-нагоре ROG е съкратено от Republic of Gamers, а TUF от The Ultimate Force. И двете серии могат да подкарат любимите ви игри. Разликата е, че TUF е една идея по-слаба. Това значи, че е подходяща за игри, които не са твърде взискателни към графиката. При Asus ROG няма да имате тези проблеми и ще можете да се насладите на любимите си игри с максимално добра графика.  

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | започва | лаптоп | можете | компютри | лаптопи | asus | zenbook | vivobook | intel

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори