Почивката в Турция по-солена заради нов данък

Експертите от туристическата индустрия заявиха, че интересът на туристите към дестинацията няма да бъде повлиян от новата такса. Определят, обаче, като грешка при въвеждането на данъка, че получените средства няма да останат при общините, а ще влизат директно в бюджета на страната.

 28.12.2019 10:17
Почивката в Турция по-солена заради нов данък

Новогодишните празненства в Турция тази година ще се окажат едни от последните на приемливи цени. След като турското правителство дотира туристическия бранш, за да го стабилизира и да  запази позиции като желана ваканционна дестинация, сега явно е решило, че ще си върне вложението.


Според приет нов данък туристите, които самостоятелно резервират престоя си в Турция директно в хотела или чрез онлайн услуги, ще плащат данъка при заминаване.

За клиентите на туроператорите таксата ще бъде включена в туристическия пакет. Съобщава се, че данъкът ще бъде начислен от хотелите в общата фактура, след това операторът ще го преведе на туроператора, който ще взема предвид тази сума за общата цена на продукта. 

Първата туристическа такса в турската история ще започне да се начислява на 1 април 2020 г. Това ще бъде 1% от разходите за настаняване, като се вземат предвид всички услуги, включително настаняване, хранене и СПА.

Местните хотелиери са притеснени, но трябва да се съобразят с въвеждането на данъка.  Те вярват, че това няма да окаже значително влияние върху цените, но подобна процедура ще им добави административна тежест.

Експертите от туристическата индустрия заявиха, че интересът на туристите към дестинацията няма да бъде повлиян от новата такса. Определят, обаче, като грешка при въвеждането на данъка, че получените средства няма да останат при общините, а ще влизат директно в бюджета на страната. Това няма да позволи развитието на местната инфраструктура, разсъждават експертите.

Припомняме, че в началото на декември тази година президентът на страната Реджеп Ердоган подписа указ за промените в сектора. Според него, туристите в Турция ще трябва да плащат нов туристически данъкот 2020 г. От началото на следващата година туристите в южната ни съседка ще трябва да плащат такса в размер на 1% от цената на хотелската стая. Година по-късно, през 2021 г., данъкът ще нарасне до 2%, информира economik.bg

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери година | Турция | страната | такса | Няма | плащат | въвеждането | туристите | директно | данъка

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори