Правителството отписа туристическия бранш

Браншът е смазан и никой не може да каже дали и кога би се измъкнал от фалита. Днес голямото ни притеснение е за стотиците работещи - сервитьори, бармани, готвачи, хигиенисти и други, и за мениджърския състав, понякога формиран много години. Тези хора са натикани под чертата на бедността и те имат нужда от най-голяма подкрепа.

 18.01.2021 16:04
Правителството отписа туристическия бранш

Безумно гневни сме от последните изказвания на министрите Деница Сачева и Костадин Ангелов, казват от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. Продължават управляващите да си играят с нас на руска рулетка, но без правила, възмутени са от бранша и призовават: Колеги, не пускайте министър Ангелов във вашите хотели и ресторанти, защото той не ни е приоритет!

От Сдружението не разбират защо продължава на парче да се мисли първо за летните курорти, после за зимните, а за вътрешността на страната кога? Настояваме за отварянето на заведенията в градовете, заедно с тези в зимните курорти, изхождайки от няколко аргументи.
Много от заведенията в зимните курорти са базирани в хотели, което им позволява да работят. Заведенията, които не принадлежат към място за настаняване, са в по- голямата си част сезонни. А дори и да са целогодишни, предвид наближаването на края на сезона, едва ли биха имали интерес да отворят. Повечето от тях вероятно изобщо нямат персонал, готовност и интерес за стартиране.

Обратно, заведенията в градовете работят с почти постоянен персонал. Много от тях са се възползвали от възможните мерки, за да си запазят част от хората и чакат с нетърпение разрешението за работа. Тук и стресът е по- голям, защото всеки работодател знае, че с отлагане пускането на заведенията, част от персонала вече се преориентира в друга сфера на дейност и губим и без това трудно създадените си екипи, споделят от местната браншова организация. Всички знаем как се намират професионалисти, как се задържат, стимулират, а сега в ситуация на абсолютна несигурност и непредвидимост, е почти невъзможно.

Разрешаването на работа на заведенията само в зимните курорти противоречи на логиката и в здравен аспект. Там се събират хора от различни краища на страната, а и чужбина, което прави риска от дифузно разпространение на заразата по- голям. Докато в градски условия ние обслужваме почти постоянна клиентела, което при евентуално огнище, по- лесно може да бъде обхванато в рамките на само един град.

 Ние не сме против, разбира се, зимните курорти да бъдат изцяло отворени, но сме против ние във вътрешността на страната да поемаме още от последиците на кризата. Ако това е така, нека бъде заявено, както поиска БХРА в изявление тази сутрин, но да ни бъдат изплатени всички компенсации до края на януари веднага. Работниците са в бедствено положение с едните 24 лв., които едва сега започват да получават, а работодателите останаха без никакви резерви, задлъжняват, за да запазят хората си.

Остро осъждаме и оценяваме като скандални думите на здравния министър от днешния брифинг, в който той казва: " Хотелиерство и ресторантьорство може и да са важни отрасли, но на мен не са ми приоритет". А трябва! Здравето на хората е най-важно, но гладът е този, който ще изкара неприоритетните на площада. Подобно изказване е симптоматично за отношението на Правителството към туристическия бранш. Вярно е, че става въпрос за услуга, от която човек сега може да се лиши. Но пренебрежението и късогледството за сериозни икономически, професионални, психологически и житейски проблеми, е възмутително.

 Трябва да се настоява да се обърне вниманието и на обществото към проблемите на тези изхвърлени от пазара на труда хора, много от които изправени пред екзистенциална криза, пред правото да оцелеят посред зима. Защото, който ходи на работа и получава доходите си без да е засегнат от епидемиологичните мерки, не си дава сметка пред какво са изправени другите.

 Браншът е смазан и никой не може да каже дали и кога би се измъкнал от фалита. Днес голямото ни притеснение е за стотиците работещи - сервитьори, бармани, готвачи, хигиенисти и други, и за мениджърския състав, понякога формиран много години. Тези хора са натикани под чертата на бедността и те имат нужда от най-голяма подкрепа.

 Всеки път казваме, че търпението ни се изчерпва, сега се изчерпва и физическото, и психическото ни здраве. Призоваваме всички колеги да помислят дали в Италия Гражданското неподчинение не е и нашият план "Маршал", допълват от местното Сдружение.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери хората | част | страната | кога | хора | зимните | почти | сега | курорти | заведенията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори