Рекорден ръст на фалитите на фирми в ЕС

Подадените от европейските фирми декларации за несъстоятелност са растели и през четирите тримесечия на 2022 г., показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

 17.02.2023 14:09
Рекорден ръст на фалитите на фирми в ЕС

Броят на декларациите за производство по несъстоятелност, отразяващ фалитите сред предприятията в Европейския съюз, се е увеличил значително през четвъртото тримесечие на 2022 г., нараствайки с 26,8 на сто в сравнение с предходното тримесечие.

Подадените от европейските фирми декларации за несъстоятелност са растели и през четирите тримесечия на 2022 г., показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Що се отнася до регистрациите на нови бизнеси, те леко намаляват с 0,2 на сто през четвъртото тримесечие спрямо предходното трето тримесечие. Като цяло през миналата година нивата на регистрации на нови бизнеси бяха по-високи, отколкото през периода от 2015 до 2019 г.

Фалитите са се увеличили най-много при фирмите, занимаващи се с транспортни и складови дейности.

Оценките на Евростат сочат, че в България броят на декларациите за производство по несъстоятелност е намалял с 2,1 на сто в сравнение с предходното тримесечие, приключващо в края на септември, когато също на тримесечна база родните фалити спаднаха с 10,9 на сто, максимум от второто тримесечие на 2020 г. През първото и второто тримесечия на 2022 г. фалитите на родни фирми са растели, съответно с 12,4 на сто и 4,3 на сто на тримесечна основа.

Същевременно регистрациите на нови фирми в страната ни са се увеличили с 0,9 на сто през последното тримесечие на миналата година, отнесено към предишното тримесечие. Все пак новосъздадените фирми са забавили растежа на броя си спрямо предишните трето и второ тримесечия, когато нараснаха съответно с 3,1 на сто и 3,8 на сто, след спад с 0,9 на сто през първото тримесечие.

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери нови | фирми | тримесечие | Евростат | несъстоятелност | 2022 | тримесечия | растели | фалитите | предходното

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори