Хотелиери и ресторантьори: Стига толкова! Писна ни!

Друго съществено искане е диференциране на ДДС ставката в ресторантьорството и въвеждане на патент, зависещ от търговската зона и/или ако годишният оборот на заведението е до 90 000 лв.

 19.01.2020 10:03
Хотелиери и ресторантьори: Стига толкова! Писна ни!

В понеделник, 20 януари, в старата столица Велико Търново се събират хотелиери и ресторантьори от цялата страна. Очакват се представители на всички организации, членове на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация  /БХРА/ да излязат с обща декларация срещу законовите безумия и държавен рекет върху бранша. 

Хотелиерският и ресторантьорският бизнес е най-регулираният в страната. Фирмите плащат над 41 вида данъци и такси ежемесечно и ежегодно като това не включва заплати, осигуровки, премии, извънреден труд и т.н.

Стига толкова! Писна ни!, казват от Асоциацията и са решени този път и на крайни мерки. Оттам припомнят, че само за последните 10 години няколко пъти годишно се е налагало да инвестират в инфраструктура, обучение, софтуер, техника и винаги са в нарушение, според контролните органи.

От НАП те запечатват и заради една стотинка разлика между сумата, отчетена от фискалното устройство и наличната в обслужващия персонал, споделят от бранша. Затова ще поискат регламентиране на бакшиша и персонална отговорност и на обслужващия персонал при открита фискална нередност.

Отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка е абсолютно задължително. Толкова е освирепяла държавата да прави актове и да пълни хазната, че не си дава сметка, че ще внесем повече данъци, ако работим, вместо да ни затварят. Обектите се затварят за минимум 14 дни, а отварянето може да стигне и до месец. Какво става с персонала, с клиентите, питат от Асоциацията и твърдят, че са готови и за протести.

Друго съществено искане е диференциране на ДДС ставката в ресторантьорството и въвеждане на патент, зависещ от търговската зона  и/или ако годишният оборот на заведението е до 90 000 лв.

Необходима е промяна в трудовото законодателство, в образованието, във всички закони, които регламентират дейността.

От Стара Загора също ще има представители в националната среща. Като всяко регионално Сдружение и в Стара Загора си имат конкректни проблеми. 

Да се редуцират “топлите точки” във всевъзможни хранителни магазини, кафе автоматите и вендинг апаратите и да подлежат на категоризация и проверка от съответните контролни органи като заведения за хранене, казва Вени Петрова, председател на местната организация и председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация  /БХРА/.

Снимка:traffiknews

 

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери протест | хотелиери | ресторантьори | БХРА

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Ахах ненормални 19.01.2020 18:06

Когато се научите да давате релевантни заплати за труд, който се оставя само и само да се свърши всичката мръсна работа, за да може вие господа висшестоящи собственици на заведения... Тогава ще може да претендирате за каквото и да било... Смешници ! Първо се научете да плащате и после претендирайте..


#2 До Ахах Ненормални 19.01.2020 19:38

Зомби, първо стани собственик на нечии бизнес, да бъдеш на мястото на всеки един предприемач и тогава и теб да те видим кви заплати ша даваш, мърша!


#3 Кафеджия 19.01.2020 21:29

Щом и кафе-машините по улиците им пречат на ресторантите... ами да ви п..кам на ресторантите, както се кавзаше в "Оркестър без име"


#4 Киро 20.01.2020 15:01

Аз също съм бил собственик на заведение и не съм плащал 41 данъка .това е лъжа . А бакшиша е форма на благодарност към сервитьора , а не задължение !


#5 В.Симеонов 25.01.2020 10:16

Бакшиша да стане узаконена форма на несъответсвие при установено разминаване м/у оборот и фискално у-во..?Абе нагли ресторантьорчета,ще ви гоним до дупка,казах до дупка.Научете се да работите честно и почтенно и тогава придевявайте претенций.Селяндури нагли...


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори