Асен Василев: Пенсиите ще бъдат увеличени догодина с около 11%

Василев анонсира и очакването си в средата на 2025 година България да бъде част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 07.11.2023 14:33
Асен Василев: Пенсиите ще бъдат увеличени догодина с около 11%

От юли догодина пенсиите ще бъдат увеличени с около 11%, заяви министърът на финансите Асен Василев. По думите му основна задача на правителството е повишаване на доходите и превръщането на България в държава, в която хората, работещи в чужбина, искат да се върнат.

Василев анонсира и очакването си в средата на 2025 година България да бъде част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Инфлацията догодина ще бъде под 5%, увери министър Асен Василев, а на въпрос дали през декември ще има коледни добавки за пенсионерите, заяви:

"Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%, догодина финалните разчети трябва да бъдат направени, но изглежда около 11%. Това означава, че реално пенсионерите ще получават коледни добавки абсолютно всеки месец и това е много по-честно за тях, отколкото да разчитат на подаяния веднъж в годината".

Инфлацията е ключов критерий за присъединяването ни към еврозоната. Според Василев юни догодина ще получим зелена светлина за членство от 1 януари 2025 година.

"Членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, където също работим много активно, и аз лично се надявам първата половина на 2025 година вече да сме пълноправен член", каза още той

За здравината на финансите у нас говори успехът на външната договорна емисия. Както БНР снощи съобщи, набран е ресурс от 2,3 млрд. евро при много добри условия:

"Два пъти подобрихме условията в рамките на деня. Ще бъде използван, както е записано в Закона за бюджета, а една основна част всъщност ще бъде използвана за връщане на стар дълг от около милиард и половина евро догодина в първата половина на година".

Източник: БНР

Снимка: 24chasa.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | бъдат | Асен | догодина | Василев | половина | 2025 | увеличени

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори