Без съгласие на 650 лв минимална работна заплата от 1 януари

КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" подкрепиха предвиденото увеличение и дори настояха то да е по-голямо от заложеното с 6,6 на сто.

 19.11.2020 17:11
Без съгласие на 650 лв минимална работна заплата от 1 януари

Социалните партньори не постигнаха съгласие на днешното онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по предложението на правителството минималната работна заплата да стане 650 лева от 1 януари, вместо досегашните 610 лева.

КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" подкрепиха предвиденото увеличение и дори настояха то да е по-голямо от заложеното с 6,6 на сто.

Работодателските организации обаче се обявиха против административното налагане на минимална работна заплата в днешните икономически условия.

Според бизнеса предвиденият ръст на минималната работна заплата не съответства на БВП и на увеличаващата се безработица. Зам.-председателят на БСК Мария Минчева с още аргументи:

"Сезонно извадените данни за БВП по предварителни оценки показват спад от 8,2% през второто тримесечие на 2020. Изчисленията показват, че не са на лице обективни причини, които да доведат до този точно ръст на минималната работна заплата".

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова обаче заяви:

"Графикът за увеличение на минималната работна заплата да бъде продължен и след януари 2021 г., тъй като дори увеличената минимална работна заплата е крайно недостатъчна, за да може работник и неговото семейство, деца и близки да преживеят".

От КНСБ настояват, до края на годината, да бъде уредена законово т.нар. временна или техническа безработица и от следващата година да действа единна опростена мярка за подкрепа на изгубените доходи в кризата.

Директорът "Идустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал в България Теодор Дечев коментира за "Хоризонт":

"Този начин на "консултиране" е формален. Той е само за да се изпълнят императивни изисквания на закона, които изискват несъгласие на партньорите, но изискват те да бъдат консултирани и затова ние го наричаме това нещо ритуални танци около кола на мъчения".

От Асоциацията на индустриалния капитал в България излязоха с остра позиция, в която предлагат на правителството и на социалните партньори в случай, че кабинетът реши да наложи размер на минималната заплата от 650 лева, считано от 1 януари 2021 г., да бъде отложено въвеждането ѝ за застрашените икономически дейности, където тази предложена минимална заплата надхвърля средния осигурителен доход.

Източник: БНР

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лева | подкрепа | показват | работна | заплата | минималната | ръст | обаче | съгласие | минимална

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори