Джинджифилът поскъпна със 100%, антибактериалният гел се продава за 44 лв.

През последните месеци сме свидетели на криза, при която доходите драстично намаляват и нарастват социалните неравенствата.Джинджифилът е с рекордния ръст от 100, 7%, следван от ръста на цените на чесъна с 46,1% , на морковите с 27,7%.

 10.05.2020 14:00
Джинджифилът поскъпна със 100%, антибактериалният гел се продава за 44 лв.

През последните месеци сме свидетели на криза, при която доходите драстично намаляват и нарастват социалните неравенствата. Държавните политики са недостатъчни, за да се ограничи нарастването на безработицата, при това след 2-3 месеца е възможна втора вълна на безработица и още по-драстично спадане на доходите и на покупателната способност на населението. На месечна база цените през май показват леки колебания нагоре, но като цяло се задържат на същите нива, достигнати през април. Изключения се наблюдават при плодовете и зеленчуците, като сезонният фактор остава основният двигател за нарастване на цените им. Това показва непредставително прочуване на КНСБ, изготвено от Института за социални и синдикални изследвания, за динамиката на цените на 31 хранителни и нехранителни стоки в 26 областни центрове.

В сравнение с ценовите нива преди извънредното положение (базата е 1 март 2020 г.) се наблюдава нарастване на всички наблюдавани стоки, като единствено при краставиците и доматите има спад. Значително по-драстично нарастване се наблюдава при плодове - в групата през последните два месеци се отчита последователно нарастване.

В периода март - май кумулативният ръст достига до 32,5% при ябълки; при лимони до 46,2%, портокали до 25%. Причината за нарастването е сезонния фактор, но този ускорен тренд не излиза извън обичайните параметри.

Джинджифилът е с рекордния ръст от 100, 7%, следван от ръста на цените на чесъна с 46,1% , на морковите с 27,7%. През май цените на джинджифила и на чесъна се задържат на същите нива от април. При останалите хранителни стоки се наблюдават леки колебания нагоре. По-отчетливо е нарастването на цените при захарта с 10,1%, риба "Скумрия" с 8,6 %, свинско месо с 5,3%.

В сравнение с преди кризата има рекордно нарастване на цената на антибактериалния гел с около 2, 5 пъти, мокри кърпи с 11,1%, белина с 3,5%. Тези продукти в период на медицинска криза са с повишено потребление и цените им се задържат на високи нива, като антибактериалният гел достигна цени от 44 лева, при 18 лева от началото на кризата. 

От КНСБ отбелязват, че в условията на намаляване на доходите тежестта на разходите за храна нараства, при това осезаемо, ако е съпроводено с ръст на цените на стоки от първа необходимост. Това води до ограничаване на потреблението на домакинствата и до увеличаване риска от бедност и социално изключване.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери джинджифил | КНСБ | цените | последните | доходите | драстично | месеци | нарастване | антибактериален гел

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори