До 2022 г. всички сгради с технически паспорт

Между 100 и 500 лв. на апартамент ще струва техническит паспорт на жилищните сгради

 20.08.2019 14:41
До 2022 г. всички сгради с технически паспорт

Между 100 и 500 лв. на апартамент ще струва техническит паспорт на жилищните сгради. До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това.

Жилищата в страната са общо 4 милиона. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване и да се установи какво по сградите се е амортизирало. Проверяват се всички елементи на сградата електрическа инсталация, ВиК, здравина на материала, енергийна ефективност и сеизмичната устойчивост.

Цените за проверката варират между 3 и 5 лева на кв.м, или 200 лева за гарсониера от 40 кв.м. За 6-етажна сграда това прави около 6000 лева.

До 2022 г. старите сгради трябва да бъдат паспортизирани, т.е. да минат профилактичен преглед, за да е ясно колко още живот им остава. След обследването трябва да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има опасност от срутване при земетресение.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери сгради | обследване | паспорт

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори