КЕВР решава с колко ще поскъпне природният газ през ноември

Преди дни газовото дружество прогнозира близо 20% по-висока цена на природния газ през ноември.

 01.11.2023 09:11
КЕВР решава с колко ще поскъпне природният газ през ноември

Комисията за енергийно и водно регулиране решава на закрито заседание днес каква да бъде цената на природния газ за ноември, по която "Булгаргаз" да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Преди дни газовото дружество прогнозира близо 20% по-висока цена на природния газ през ноември.

По време на откритото заседание, което се проведе в КЕВР на 26 октомври, директорът на дирекция "Природен газ" в "Булгаргаз" Веселин Синабов посочи, че определящата цена на европейския газов индекс TTF е 92 лева за мегаватчас, а тази за ноември е 100 лева за мегаватчас. "Въпреки това регулираната цена ще бъде по-ниска от нивата на европейските газови хъбове", изтъкна той.

Друга причина за увеличението е, че доставеният през октомври втечнен природен газ на терминала в Турция е по-малко и нужните количества ще трябва да бъдат заместени с други. Синабов обаче не пожела да се ангажира точно колко ще бъде повишението през ноември.

След заседанието от "Булгаргаз" уточниха, че повишението на цената на природния газ през ноември ще бъде с 15 процента по-ниско от стойностите на TTF индекса.

Председателят на регулатора Иван Иванов каза по време на заседанието, че цената на природния газ през ноември ще бъде по-ниска от тази на европейските газови пазари, но ще бъде значително по-висока от цената, която беше определена за месец октомври. Иванов посочи, че за по-малко от месец цената на дневна база на TTF индекса (водещ показател за цените в Европа - бел. ред) се е повишила с около 45 процента. Доставките на природен газ от Азербайджан обаче понижават общата на цена на природния газ. Тези количества са определени с договор и все повече няма да са определящи за цената, допълни Иванов.

В доклада от 11 октомври е записано, че "Булгаргаз" предлага за утвърждаване цена на природния газ за ноември от 67,27 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври от 60,41 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лева | цената | цена | октомври | Иванов | ноември | КЕВР | мегаватчас | природния | Булгаргаз

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори