Кой е истинският дезинфектант?

От Министерството на здравеопазването започват проверки за нерегламентирани продукти в търговската мрежа. Още с началото на пандемията от COVID-19 на пазара се появиха всякакви козметични продукти за ръце, които претендират, че убиват вируса.

 05.05.2020 10:00
Кой е истинският дезинфектант?

Козметични продукти за почистване на ръце се предлагат като дезинфектанти. За това предупредиха от здравното министерство. Оттам започват проверки за нерегламентирани продукти в търговската мрежа. Как да разпознаем истинския дезинфектант и кои са най-подходящите гелове за поддържане на хигиената във времето на коронавируса?

Още с началото на пандемията от COVID-19 на пазара се появиха всякакви козметични продукти за ръце, които претендират, че убиват вируса. Привличат потребителите с надписи „антибактериален”, „антивирусен” или конкретни съставки. Без обаче да са минали каквито и да е тестове, и проверки, аларамираха от здравното министерство.

„Аз лично подписах над 100 писма до производители на козметични продукти, които имат претенциите да са дезинфектанти. И им дадохме срок – или да ги изтеглят от мрежата, или да променят надписите на етикета”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Nova.

Козметичните продукти за почистване на ръцете достигат до пазара само след писмено уведомление от производителя до портала на ЕК. За разлика от тях, дезинфекциращите продукти, наричани биоциди, трябва да имат специално разрешение от здравното министерство. То се получава след преминаване през редица тестове.

Освен спирта в биоцидите могат да се влагат и вещества,които омекотяват или ароматизират ръцете при втриване. Но и за тях се преминава през строги тестове. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери министерство | продукти | проверки | здравното | надпис | дезинфектант | доц. Ангел Кунчев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори