Манолова и АЗП: Колекторите и бързите кредити да отсрочат с шест месеца задълженията

Борисов да докаже, че властта не е опънала чадър над колекторите, като внесе Закон за колекторите, призова Манолова.

 15.04.2020 11:40
Манолова и АЗП: Колекторите и бързите кредити да отсрочат с шест месеца задълженията

Колекторските фирми и бързите кредити да направят шестмесечни отсрочки на задълженията в извънредното положение. След като банките можаха да разсрочат дълговете, без да натоварват длъжниците в рамките на 6 месеца, би следвало да го направят и фирмите за бързи кредити и колекторските фирми, които събират задължения.

За това призоваха председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в свое видео във Фейсбук. Повод за видеото бяха десетки сигнали, постъпили в Гражданската платформа и в АЗП. 

Галеното дете на властта – колекторските фирми, не търпят ограничения като останалите в извънредното положение. В Закона за мерките за извънредно положение бяха въведени някои забрани, но тъй като никой не контролира и не следи за работата на колекторските фирми, те продължават да изнудват гражданите дори с по-голямо настървение, допълва Манолова.

Тя призова премиерът Бойко Борисов, в качеството си на лидер на управляващата партия ГЕРБ, да ангажира своите депутати с работа по Закон за колекторските фирми.

Това ще е най-доброто доказателство, че властта не е опънала чадър над колекторския бранш, категорична е Манолова.

Ние от Асоциацията за защита на потребителите от две години алармираме за липсата на законово регламентиране на дейността на колекторските фирми в България, подчерта Пейо Майорски. До момента Народното събрание отказва да се заеме с регулация на дейността им и в Гражданско-процесуалния кодекс.

Тя, председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски и председателят на фондацията „Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека“ адвокат Десислава Филипова предлагат да се създаде закон, с който да се регулира дейността на колекторските компании.

Ние сме готови със законодателни предложения. Но явно лобито на колекторите работи с привилегии в парламента и както те с привилегии получават кредити, така и привилегировано не се обсъждат от депутатите. Но депутатите нямат извинение, че не знаят за какво става дума, допълни Манолова.

Сред предложенията са да се въведе лицензионен режим, също така колектор да може да събира дълг само с изрично съгласие на длъжника и след като му е предложено да си откупи дълга на същата цена, както и да се въведе условие, когато давността е изтекла, длъжникът да може да възрази.

Трябва да има правила, пo които да бъде търсен длъжникът за задължението, както и да се регламентира прехвърлянето на дълг, за да не се стига до случаи, като този в Средец, където две колекторски фирми стигнаха до стрелба за дълг от 140 лв.

По данни на Асоциацията за защита на потребителите за последните две години те събират задължения в размер на над 3 млрд. лв. по над 1,2 млн. случаи.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Пейо | фирми | председателят | Манолова | защита | кредити | потребителите | Асоциацията | колекторските | Майорски | Център за европейска интеграция

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори