Общо 2800 безработни ще започнат работа по регионалните програми за заетост за 2024 г.

По регионалните програми за заетост ще се реализират общественополезни дейности за поддържане и опазване на общинската и държавната собственост – училища, детски градини, пътища, паметници на културата, както и за поддръжка и почистване на паркове и междублокови пространства.

 06.07.2024 21:25
Общо 2800 безработни ще започнат работа по регионалните програми за заетост за 2024 г.

Около 2800 безработни лица ще започнат работа през 2024 г. по регионалните програми за заетост, които се финансират от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Програмите са разработени въз основа на предложения на областните и общинските администрации и са утвърдени от министъра на труда и социалната политика. Тази година предвидените за тях средства в бюджета за активна политика на пазара на труда са в размер на над 13,5 млн. лв. Със средствата МТСП ще субсидира създадените по тях работни места за период до 5 месеца.

По регионалните програми за заетост ще се реализират общественополезни дейности за поддържане и опазване на общинската и държавната собственост – училища, детски градини, пътища, паметници на културата, както и за поддръжка и почистване на паркове и междублокови пространства. Ще се изпълняват и екологични дейности като събиране и извозване на отпадъци, озеленяване и други.

Законът за насърчаване на заетостта предвижда реализирането на една Регионална програма за всяка административна област на България. Целта им е да се намали безработицата на местно ниво и да се преодолеят различията в търсенето и предлагането на работна сила в отделните региони.

Регионалните програми са част от Националния план за насърчаване на заетостта. В него е предвидено през 2024 г. общо около 10 000 души за бъдат устроени на работа, а над 9000 – включени в обучения. За изпълнението на включените в него програми и мерки е осигурен бюджет от 88 млн. лв., което е с 15 млн. лв. повече спрямо 2023 г.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери политика | работа | програми | дейности | заетост | труда | 2024 | Регионалните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори