Финансовият министър Асен Василев представи Бюджет 2022

Това не е бюджет, който се опитва да изглади икономическия бизнес цикъл. Това е бюджет, който се опитва, и се надявам да постигне, трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия растеж на страната", обясни Василев. Той посочи три основни акцента: нарастване на капиталовите инвестиции, нарастване на инвестициите в хората и социална справедливост.

 21.01.2022 13:59
Финансовият министър Асен Василев представи Бюджет 2022

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи пред журналисти основната финансова рамка и подробности за Бюджет 2022. 

Бюджетът ще бъде внесен в НС на 31 януари.

Това не е бюджет, който се опитва да изглади икономическия бизнес цикъл. Това е бюджет, който се опитва, и се надявам да постигне, трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия растеж на страната", обясни Василев. Той посочи три основни акцента: нарастване на капиталовите инвестиции, нарастване на инвестициите в хората и социална справедливост.

"В този бюджет на икономически растеж е заложен ръст на БВП от 4.8%, което е с около 1.2% повече от ръста тази година. Заложено е намаление на безработицата и дефицит от 2,5% без COVID мерките, с COVID мерките - 4.1%. Няма как да има растеж, без да инвестираме в хората и капиталовата структура. По този повод е предвидено удвояване на капиталовите структури от 2,9% до 5,8% от БВП. Има 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините. Бюджетът на БДЖ и НКЖ достига 663 млн. лв. Има допълнително 1 млрд. 671 млн. лв. за Републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на АПИ достига до над 2.4 млрд. лв. Има 178 млн. лв. за капиталови инвестиции в болници, спортни площадки, 70 млн. за детски градини, възстановяване на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри", обясни министър Василев.

Детски градини, ясли, училища, университети и образователни програми

13 милиона лева ще се инвестират в безплатни детски ясли от 1 април, като 1125 лв. е средната издръжка на дете. 280 милиона лева допълнително ще отидат за доболничната помощ. 23 милиона лв. се дават за финансиране на медицинско обслужване в здравните кабинети на училища, ясли и детски градини. 

Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата, което означава допълнително 315 милиона лева. 16 милиона се дават за подмомагане на храненето, за да имат нормални закуски децата.

70 милиона лева се отпускат за построяване и разширяване на детски градини, а 85 милиона лева се дават за безплатни детски градини за всички деца от 1 април. Родителите, които нямат възможност да запишат децата си там, ще има компенсации, обеща ресорният министър.

23 млн. лв. за продължаване на националната програма "Отново заедно", която осигурява възможност учениците а почиват. И една програма, изцяло нова, свързана с извънучилищните дейности - със 100 млн. лв. се финансират национални програми по баскетбол, волейбол и футбол. Както и програми за изкуства. 

5.5 млн. лв. за увеличаване стипендиите на студентите и 43.5 млн. лв. за увеличаване на издръжката. 

Култура 

Министърът обясни и за парите в областта на културата. С 28 млн. лв. се вдигат средствата за филми, с 31 млн. лв. се вдига подкрепата за българските творци, които заради пандемията не могат да работят пълноценно.

Създава се и Национален културен календар. За Националната библиотека са заделени 2.5 млн. лв. и 36 млн. лв. за ремонтни дейности на галерии, музеи, театри и опери. 

Спорт

В спорта 9.5 млн. лв. допълнително се дават за осигуряване и възможности за развитие на елитния спорт, 3 млн. допълнително за провеждане на олимпийска подготовка, допълнителни средства за финансиране на детския спорт, извън програмите на МОН, 27 млн. лв. за спортни съоръжения. 

Социална справедливост 

90 млн. лв. допълнително се отпускат за повишаване ефективността на семейните помощи за деца. 56,7 млн. лв. ще отидат за подобряване на условията за приобщаване на социални групи и хора с увреждания. С 223 млн. лв. ще се обезпечи ефектът на минималната работна заплата и вдигането на коефициента на заплащането на личните асистенти. 50 млн. лв. ще отидат за целеви помощи за отопление.

10 млн. лв. ще бъдат дадени за увеличаване на дневния размер на обезщетението за безработица. 22 млн. лв. се дават за увеличение на размера на обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст. Допълнителни 111 млн. лв. за увеличаване средно с 31% на стандартите на финансиране на социалните услуги и 852 млн. лв. са заделени за добавки към пенсиите за първите 6 месеца.

"С това достигаме общо разходи за социално подпомагане и грижи от 20 млрд. 755 млн. лв., общо разходите за здравеопазване - 8 млрд. 343 млн. лв., за образование - 6 млрд. 407 млн. лв. и общо капиталовите инвестиции - почти 10 млрд. лв. 

Използвана е информация от dariknews.bg

Снимка: БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Асен | Василев | представи | Бюджет 2022

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори