Челопеч и Козлодуй са шампиони по средна заплата

В Раднево и Гълъбово - средища на въгледобива и енергетиката, заплатите са средно 1910 и и 1598 лв. Между тях се намират Пирдоп - с 1796 лв.

 08.03.2020 14:00
Челопеч и Козлодуй са шампиони по средна заплата

Общината с най-висока средна заплата не е София, нито Пловдив или Варна, а е Челопеч. И следващите в класацията са общини "дребосъци" - като територия и население, а столицата е чак на осмо място, разкрива анализ на Института за пазарна икономика.

В Coфия се "кове" около 40% от българската икономика. И именно тук в отделни отрасли и предприятия са регистрирани най-високите доходи. Но като цяло за поредна година лидepи пo средно заплащане са cpaвнитeлнo мaлĸи oбщини, в ĸoитo имa фирми гиганти - ocнoвнo в eнepгeтиĸaтa и дoбивнaтa пpoмишлeнocт, показва новото изследване на ИПИ от поредицата "Регионални профили".

Челопеч е начело за поредна година със средна заплата в размер на 2178 лева. Виновник за това е най-вече концесията за добив на злато тук. Следва Козлодуй - в столицата на българската ядрена енергетика средното възнаграждение е 2090 лв. В Раднево и Гълъбово - средища на въгледобива и енергетиката, заплатите са средно 1910 и и 1598 лв. Между тях се намират Пирдоп - с 1796 лв. (и тук има голяма добивна компания), и Девня, където средната заплата е 1677 лв. средна заплата (общината има силно изразен индустриален профил). Данните, цитирани от ИПИ, са за 2018 г., тъй като резултатите за миналата година по общини още не са налични.

София се нарежда едва на осмо място със средна заплата от 1554 лв.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Гълъбово | Раднево | заплати | средна | заплата | средно | Челопеч

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори