БХРА: 9 % ДДС е само за 30 % от менюто в заведенията

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са на мнение, че данъчното третиране на хотелиерството и ресторантьорството у нас е по-неблагоприятно в сравнение с това в останалите страни – членки на ЕС, включително и с преките ни конкурентни като съседна Румъния с 5% ставка.

 01.07.2020 12:33
БХРА: 9 % ДДС е само за 30 % от менюто в заведенията

Намаляване на ставката на ДДС в ресторантите и заведенията за хранене е временна мярка срещу кризата от пандемията, заяви Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора.

"Въпреки че туризмът е най-засегнатият сектор от икономиката ни и от началото на извънредното положение на туристическите обекти като хотели, ресторанти, барове и др. им беше забранено да функционират, което им нанесе непоправими финансово-икономически вреди", коментира Петрова и добавя:

"Мотивите да бъде поискана по-ниска ставка за заведенията за хранене и забавление, бяха не добре представени вероятно от нас и затова и не срещнахме обществена подкрепа, каквато очаквахме. Самото Правителство ни изслуша, приехме едни конкретни мерки, а после ситуацията се промени. Силно се съмнявам, че намалената ставка ще работи, предстои след месец да направим първите изчисления."

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са на мнение, че данъчното третиране на хотелиерството и ресторантьорството у нас е по-неблагоприятно в сравнение с това в останалите страни – членки на ЕС, включително и с преките ни конкурентни като съседна Румъния с 5% ставка. За сведение данъчната ставка за облагане с ДДС на тези туристически дейности във Франция е 5.5%, в Испания – 10%, Италия – 10%, Люксембург – 3%, Белгия – 12%, Холандия – 6%, Австрия – 10%, Полша – 8%, Португалия – 13%, Финландия – 14%, Швеция – 12%, Чехия – 15% при почти двойни стандартни ставки за други. В голяма част от страните това важи и за храните.

Ресторантът е едновременно и производство, и търговия, но не е нито само едното, нито само другото. За единица време се произвежда много по-малка стойност от производство и търговия, а структурата на цената е такава, че е с широко отворена ножица между стойността, която се облага с ДДС и тази, която се приспада ДДС. Това означава, че  по този начин се заплаща върху нещо, върху което има вече платени данъци - за труд, ел. енергия, за материална база. В ресторантската цена влиза не просто приготвена и поднесена храна, а цялостна услуга, за която допринасят дизайна на заведението, материалната база на кухнята и търговската зала като цяло, обслужването от салонни управители, сервитьори, оберкелнери, бармани, труда на говачите, който е творчески и уникален по своята същност, всякакъв вид програмни продукт, забавления, и т.н..

Големите инвестиционни и текущи разходи – ежемесечни данъци и такси са много като брой позиции за бранша - близо 50, изчисляват от асоциацията.

Трябва да се има предвид и уплътняването на работното време и дейностите, които се извършват без това да е видно за клиентите. Сезонността на голямата част от туристическата индустрията  води до големи разходи предварително, а с неясен финансов успех накрая. Времето за заготовки (на труд без приходи) също трябва да се има предвид. Многото време и човешки разход в единица продукция , съпоставена с тази в други отрасли е красноречив аргумент защо навсякъде в Европа ставката на ДДС е по - ниска от стандартната за страната.

Това, което е факт с днешна дата, е намален ДДС на 9%. Той обаче е само за около 20-30% от предложенията в заведенията за хранене, уточняват от БХРА.

"Ние се притесняваме от факта, че намалената ставка не може да се използва за слабоалкохолни напитки – бира, вино, шампанско. Така огромна част от бранша поема по-високите разходи, по-високите осигуровки, които ни наложи Правителството, а не може да се възползва от мярката. Тотално ощетени са клубове, барове, дискотеки, всички нощни заведения. Само една цифра да спомена – 40% от оборота на заведенията за хранене се съставлява от слабоалкохолни напитки", изчислява Петрова.

НАП публикува указание за прилагане на намалената ставка от 9% за ресторантски и кетъринг услуги като изключи храната за вкъщи и доставките, опирайки се удобно на някакво европейско законодателство. В указанието няма твърди и ясни критерии, а се очаква данъчно задълженото лице да преценя коя ставка да приложи, изхождайки от случая и опирайки се на поведението на клиента.

Кетърингът и доставката на храна винаги са били и остават част от ресторантьорската услуга. Зад една такава доставка стои същият персонал, дори повече, напр. шофьор и време, допълнителни разходи. Това противопоставяне между работещите в бранша е необосновано нито икономически, нито практически, за морално не говоря, но виждам предпоставки за нелоялни търговски практики.

Заведенията на самообслужване също ще начисляват от 1 юли по-ниска ставка ДДС - 9%, ако предоставят на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща възможност за консумация на закупената храна на място. Под инфраструктура се разбира предоставянето на маси и столове, съобразно броя на клиентите (а не само елементарно оборудване, позволяващо на ограничен брой клиенти да консумират храната на място), достъп до санитарни помещения, отопление или климатизация на заведението, когато същото е закрито помещение, както и поддържане на хигиена в заведението.

Според определението за ресторантьорски и кетъринг услуги трябва наред с доставката на приготвена или неприготвена храна да се включват и достатъчно помощни услуги. Затова и доставките на храна за вкъщи се изключват от възможността да ползват по-ниската ставка и остават с 20% ДДС. Това важи и в случаите, когато клиентът на място в ресторанта изиска храната да бъде опакована за вкъщи. Но пък останалата неконсумирана храна, опакована за вкъщи, в сметката ще е с 9% ДДС.

"На вече задавания много пъти от сутринта въпрос за цената на пицата, поръчана по телефона и доставена до вкъщи, ще я получите с 20% ДДС. Ако я хапвате в пицарията, ще е на 9%", пресмятат ресторантьорите.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери време | част | храна | Това | нито | разходи | вкъщи | ставка | ДДС | хранене | БХРА | заведенията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 #1 01.07.2020 13:11

Работата е май пунта мара


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори