АЗП иска поправки в проектозакона за личния фалит

Законопроектът на практика не помага на добросъвестния длъжник да започне на чисто, а създава нова работа на синдици и адвокати. Няма анализ за очаквания брой съдебни производства нито за това готови ли са българските съдилища да ги обслужат при положение, че страната ни непрекъснато търпи критики за забавено правосъдие.

 04.02.2024 17:59
АЗП иска поправки в проектозакона за личния фалит

Законопроектът за несъстоятелност на физически лица, внесен от МС е неработещ, производството е бавно, тромаво и не на последно място, изключително скъпо за длъжника. Според министъра на финансите Асен Василев заради забавянето на този проектозакон България не може да получи втория транш от 653 милиона евро по Националния план за възстановяване и устойчивост. Само, че в настоящия му вид ще излезе в пъти по-скъп за обществото от тези евро средства, които се очаква да получим.

Законопроектът на практика не помага на добросъвестния длъжник да започне на чисто, а създава нова работа на синдици и адвокати. Няма анализ за очаквания брой съдебни производства нито за това готови ли са българските съдилища да ги обслужат при положение, че страната ни непрекъснато търпи критики за забавено правосъдие.   

Длъжникът има интерес от опростено и бързо съдебно производство, за да се завърне в икономическия живот колкото се може по-бързо. Вместо това са предвидени сложни, тромави и скъпи съдебни процедури, заимствани от търговската несъстоятелност, която е последното нещо у нас, което следва да се взима за пример. Всеизвестно е колко дълго продължават делата по несъстоятелност, колко са големи разноските по тях и колко е ниска ефективността им като удовлетвореност на кредиторите, а имуществото на длъжниците не се продава на най-висока цена. Затова според нас в никакъв случай да не използват механизмите на ТЗ, а тези на ГПК, които в много по-голяма степен защитават правата на длъжниците.

В приетия на първо четене законопроект продължава да е непреработен Раздел III, който третира възнагражденията на синдика. В чл. 24 е посочено, че синдикът получава възнаграждение в размер на една минимална работна заплата (933 лв.) при всяко от следните действия, които са задължителни и може да се извършват многократно:

1. съставяне списък на приетите вземания;

2. извършване на опис на имуществото и установяване на масата на несъстоятелността;

3. изготвяне и предлагане на план за погасяване на задълженията на длъжника;

4. изготвяне на сметка за разпределение.

При минимален праг на задължението в размер на 10-11 минимални работни заплати, всеки може да направи елементарна сметка. 

Производството в този законопроект е изключително скъпо за и без това несъстоятелния длъжник и трябва да се търсят начини за намаляване на неговата цена, включително и чрез драстично намаляване възнагражденията на синдиците. Предвиденото в чл. 14 авансово заплащане на разноските на несъстоятелността от длъжника, включително и възнаграждението на синдика, е абсурдно.

Изцяло подкрепяме тезата на съдиите от Софийски градски съд, че „в потребителската (нетърговската) несъстоятелност приоритетно акцентът трябва да е поставен върху опростеното, бързо и с малки разходи производство по несъстоятелност“, както и че „в рамките на производството по несъстоятелност на физическите лица, фигурата на синдик, така както е уредена в законопроекта, е неподходяща”. 

На синдика се възлагат изключително многобройни функции, за дълъг период от време и утежнява още повече финансовото състояние на длъжника и неговото семейство.

Длъжникът няма никакъв интерес да плаща два пъти за едни и същи действия, каквато е ситуацията в случаите на висящи изпълнителни производства срещу него. Съдебният изпълнител вече е събрал от него такси и разноски за проучвания, налагане на запори и възбрани, за издирване и уведомяване на присъединени по право кредитори и за извършване на описи на имуществото. При откриване на производството по несъстоятелност синдикът трябва да извърши отново същите действия като добросъвестния, изпаднал в тежки финансови затруднения длъжник е принуден да ги заплати втори път. 

Законопроектът беше внесен в Народното събрание още миналия април и бе гласуван на първо четене. След това се сформирана работна група, която да обсъди евентуални промени преди гласуването му на второ четене. Въпреки настояването на Асоциацията за защита на потребителите, нейни представители не бяха допуснати за участие. Депутати от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ увериха, че законопроектът скоростно ще бъде гласуван на второ четене още другата седмица.

Настояваме народните представители да не се поддават на корпоративния и съсловен натиск, а да преработят закона, така че той да осигури опростено, бързо и с малки разходи производство по несъстоятелност за ФЛ, които подчертаваме според самия законопроект, са добросъвестни. Това са хора, потребители, наши съграждани, които не по волята си са изпаднали в тежко положение и на тях трябва да им се даде възможност да се изправят и достойно да участват в икономическия живот на страната.

Източник: Асоциация за защита на потребителите 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери трябва | бързо | производства | четене | Законопроектът | несъстоятелност | съдебни | длъжник | длъжника | синдика

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори