ВАС обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването във връзка с карантинните мерки

Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност. Тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове, обясняват от ВАС.

 18.05.2020 16:00
 ВАС обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването във връзка с карантинните мерки

Върховният административен съд обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се допуска предварително изпълнение на няколко други заповеди, свързани с налагането мерки срещу разпространението на коронавируса в страната. А именно заповедта, с която министърът наложи 28 дни задължителна карантина за заразените с коронавирус.

Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност. Тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, обясняват от ВАС.

Работещ във Великобритания българин подава жалба срещу части от заповедта на министър Ананив, които касаят тези карантинни мерки. При пристигането си у нас, на мъжа е наложена 14-дневна карантина и не е допуснат да отлети обратно за Великобритания в този период. На него обаче му се налагало това пътуване, тъй като бил на работа на Острова. По жалбата на мъжа е образувано административно дело.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери други | изпълнение | общи | актове | предварително | ВАС | заповеди | административни | нищожна

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори