Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г.

Ще се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов след извънредното заседание на ваксинационния щаб.

 07.04.2021 20:33
Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г.

Ваксината на AstraZeneca ще продължи да се прилага у нас, но с повишено внимание при жени под 60 г. Ще се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов след извънредното заседание на ваксинационния щаб.

То беше свикано от здравния министър, след като стана ясно, че Европейската агенция по лекарствата е потвърдила възможна връзка  между ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и случаи на образуване на тромбози.

„Анализирани са данни за много редки нежелани реакции, при които се наблюдават тромбози и кървене. Става въпрос за 62 случая при 25 милиона поставени ваксини в ЕС", посочи той.

Пред медиите бе уточнено, че под особено внимание за прилагането на ваксината ще са жени под 60 г., които употребяват хормонални контрацептиви, имат свръх тегло, хипертония или са пушачи.

Здравните власти подчертаха, че въпреки това оценката на Европейската агенция по лекарствата е, че ползите от оксфордския препарат многократно надвишават риска от възможните странични ефекти. Те уточниха и че страничните реакции се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината.

Богдан Кирилов допълни, че в България към този момент няма случаи на усложнения след поставяне на ваксината на AstraZeneca.

По-рано Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) представи заключението си, че съществува възможна връзка между образуването на съсиреци и ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

Подобни случаи са много редки, се отбелязва в становището. Уточнява се, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират. ЕАЛ не може да определи засега кои са причините, които водят до тромбозите.

ЕМА по-рано заяви, че ваксината е безопасна. Днес агенцията повтаря мнението, че ползите от препарата са повече от вредите. В днешното становище се допълва, че при тромбози трябва да се действа бързо. Възможно е причината за образуването на съсиреци да се дължи на имунна реакция към ваксината.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лекарствата | извънредно заседание | astrazeneca | Богдан Кирилов

Облачна събота
17.04.2021 08:33

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори