В Сатиричния театър: Ликове на Георги Парцалев и Невена Коканова

Проектът се реализира от скулптора Кунка Димитрова. В момента тя работи по образа на Никола Анастасов, следват Константин Коцев и Пепа Николова, споделя авторката.

 26.01.2024 19:06
В Сатиричния театър: Ликове на Георги Парцалев и Невена Коканова

От днес върху колоната с маски в Сатиричен театър "Алеко Константинов" са ликовете на Георги Парцалев и Невена Коканова. До тях са Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Татяна Лолова и Радой Ралин. Проектът се реализира от скулптора Кунка Димитрова.

В момента тя работи по образа на Никола Анастасов, следват Константин Коцев и Пепа Николова, споделя авторката.

Маските няма да бъдат безбройни, ще се спрем само до основателите на театъра и неговите вдъхновители, затова започнахме с Радой Ралин – негова е първата идея за правене на сатиричен театър навремето, каза директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

"Процесът по работата на един такъв портрет е много дълъг. Първо, трябва да се запозная много добре с образа, да го осмисля и да го усетя. Аз гледам много филми и снимки. Припомням си неща, които знам отпреди. Трябва много добре да премисля кое състояние на актьора е подходящо за маската, след това се минава през глината и през гипса“, разказа Кунка Димитрова.

С нея имаме уговорка не планово да развиваме този проект, а тогава, когато чисто емоционално тя е в състояние да го направи, допълни Калин Сърменов. Обяснява, че се е спрял на Кунка Димитрова, защото тя успява да даде дух и емоция на нещата, които прави. „А това е много важно, особено за хората, които са свързани с театъра. Първоначално, много си говорихме как точно трябва да се случат нещата – че е важно да намерим характерна черта, характерен израз – нещо, което да е повече от приликата. Оттам започнахме. Пътят не беше лесен, стъпка по стъпка, докато изясним посоката. Когато хората си уточнят езика, на който говорят, нещата стават много по-лесно“, коментира Калин Сърменов пред БТА.


Колона с маски на обичаните от всички актьори беше открита през октомври 2023 г. Същия месец бе представянето и на стенописите в централното фоайе на театъра. Реализацията на „Небесен театър“ е на карикатуриста Чавдар Николов и на професора по стенопис Страхил Ненов – за реализацията на проекта. Изобразени са над 50 имена на актьори, режисьори, писатели, драматурзи и сатирици, чието творчество е пряко свързано с основополагането и развитието на Сатирата. 

Източник и снимка: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери театър | Георги | Димитрова | Калин | нещата | театъра | Сърменов | образа | Кунка

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори