В интернет са изтекли пароли на държавни е-пощи

Данните са след проверка в специализиран портал, с който министерството си сътрудничи от две години.

 25.01.2024 14:52
В интернет са изтекли пароли на държавни е-пощи

Пароли на държавни електронни пощи са били публикувани в публичното пространство. Това посочват в отговор на въпрос на депутат от Министерството на електронното управление. Въпросът е бил зададен от председателят на ресорната комисия Божидар Божанов. Според статистика публични са станали около 1500 адреса на електронна поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация, 419 адреса на електронна поща в домейн government.bg, 504 адреса от публични платформи. 

Данните са след проверка в специализиран портал, с който министерството си сътрудничи от две години.
От там уточняват, че заради законови правила, това не се счита за киберинцидент и препоръчват служебната електронна поща да не се използва за регистрация в интернет страници за неслужебни цели. Пример за това е регистрирането в сайтове за пазаруване.

В отговор на Божанов министерството съoбщава, че в изтекъл през януари в интернет файл с 6 милиона записи от български домейни, имало 522 адреса на държавната администрация, около 3700 акаунта на ученици, използвани за дистанционно обучение, 8 адреса на общински администрации с безплатна електронна поща. От министерството уточняват, че изтеклият през януари списък вероятно е комбинация от течове на различни данни в периода 2019-2021 година. 

Източник: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери поща | Електронна | Министерството | интернет | адреса

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори