Екскурзоводи искат туристическа полиция

Създаването на такъв орган не означава, че той ще се занимава само с екскурзоводите, а ще следи и за сигурността на гостите от чужбина, както и за охраната на културно-историческите обекти.

 22.02.2020 08:41
Екскурзоводи искат туристическа полиция

Необходим е по-силен контрол върху работата на екскурзоводите, тъй като в гилдията работят много нелицензирани специалисти, каза по време на национална конференция във Варна екскурзоводът Катя Калоянова. Форумът бе посветен на професионалния празник на гидовете и събра експерти в сферата на туризма от цялата страна.

Професията трябва да бъде регулирана и да имаме законова защита, допълни Калоянова. По думите й към Закона за туризма има наредба, която осигурява някаква защита на професионалистите в сектора, но там не е предвиден ефективен контрол върху дейността им. Това позволява групи да бъдат водени и от хора, които нямат лиценз и не са вписани в официалния регистър на Министерството на туризма, допълни Калоянова.

Според нея би трябвало у нас да се приложи практиката от западните държави, където съществува туристическа полиция. Създаването на такъв орган не означава, че той ще се занимава само с екскурзоводите, а ще следи и за сигурността на гостите от чужбина, както и за охраната на културно-историческите обекти.

Калоянова посочи още, че официално регистрираните гидове в страната са около 1 400. И в тази професия има недостиг на млади хора, както и на специалисти по полски, чешки, унгарски и китайски езици.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери туризма | Министерство на туризма | Калоянова | екскурзоводите | туристическа полизия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори