Жеравна през февруари

Старите къщички очакват послушно туристите, а там, където има местни димят комините. Кафе и храна, сладкиши и сувенири може да се намери в съчетание с часовете разходка. Тук-там по малките калдъръмени улички се виждат хора.

 11.02.2024 17:48
Жеравна през февруари

Тиха и очарователна, дори и без сняг и без пролетна зеленина. Такава е Жеравна - малкото село, разположено в източна Стара планина, през един обикновен зимен ден, какъвто е днешният. 

Старите къщички очакват послушно туристите, а там, където има местни, димят комините. Кафе и храна, сладкиши и сувенири може да се намери в съчетание с часовете разходка. Тук-там по малките калдъръмени улички се виждат хора.

Жеравна е спокойно място, запазило своята автентичност. Връща те назад в годините, когато старите гостоприемни домове са били пълни с хора, трапезите обсипани от вкусни гозби, а занаятчиите - работещи от  сутрин до вечер в дюкяните.

Историята наднича от всеки ъгъл. Все едно ще се отвори вратата на една от къщите и ще те посрещне Йордан Йовков, или пък Руси Чорбаджи, един от най-богатите хора на времето.  В Жеравна е направен вторият препис на Паисиевата история. Селото взима активно участие в Априлското въстание. Историята на селото е богата и изпълнена с личности и събития. 

Жеравна е забележителен архитектурен паметник днес. Запазени са близо 200 къщи със статут на паметник на културата, като всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години.

Ако искате различно преживяване, което не е обвързано само с нощувка в къща за гости, близките седмици обещават такова.

На 24 февруари (събота) от 10 часа на асфалтовия площад ще гостува кукерска група от село Джинот. Ритуалът ще е под мотото "Да прогоним злото!".

Предстои туристическото събитие "Три дни край Жеравна". То ще бъде от втори до четвърти март.

"В това тридневно събитие ще се разходим из дебрите на Котленско-Върбишката планина, ще изкачим обзорни върхове, ще се разходим из уличките на старинната Жеравна и ще почувстваме първия полъх на настъпващата пролет", канят организаторите от "Планина за всеки". 

В емблема на Жеравна се превърна и станалият традиция Фестивал на фолклорната носия, който се провежда през лятото.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Жеравна | през февруари | тиха и очарователна | източна Стара планина | обикновен зимен ден | послушно туристите | димят комините

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори