Кой е пазителят на океаните Боян Слат и защо не говорим за него, а за Грета Тунберг?

Негово изобретение е гигантска океанска прахосмукачка. Съоръжението на младия изобретател Боян Слат може да събере половината от пластмасовите отпадъци в Голямото тихоокеанско сметище за 5 години.

 13.10.2019 10:00
Кой е пазителят на океаните Боян Слат и защо не говорим за него, а за Грета Тунберг?

Боян Слат е роден през 1994 г. в Холандия и още като дете вместо да играе с връстниците си предпочита да  сглобява странни механизми и да изобретява нови устройства. Тази му страст продължава и през тийнейджърските му години и така, когато е само на 14 години поставя нов световен рекорд на Гинес за едновременното изстрелване на 213 водни ракети.

За младия пазител на океаните не се говори много, но той наистина е мислител, изобретател, реализатор, вдъхновител, пример. Негово изобретение е гигантска океанска прахосмукачка. Съоръжението на младия изобретател Боян Слат може да събере половината от пластмасовите отпадъци в Голямото тихоокеанско сметище за 5 години.

Представлява масивна черна тръба с дължина на футболно игрище. Тя е част от огромно съоръжение, което стига до Голямото тихоокеанско сметище - мястото, на което океанските течения са складирали 1.8 трилиона парчета пластмасови отпадъци.

Преди  години иновативната технология за разчистването им е била само идея, представена на TEDx. Неин създател тогава е 18-годишният Боян Слат, който смята, че изчистването на океана от пластмасата може да отнеме до 80 000 години.

И въпреки всичките си усилия като тинейджър и младеж той не е толкова популярен като Грета Тунберг.

Боян няма милиони последователи, но е дал повече за опазването на околната среда отколкото Грета Тунберг. Слат е амбициозен, но и доказан вече учен. Той действа, не протестира.

Освен изобретенията Боян има и друга страст – гмуркането. Така по време на една подводна разходка в Гърция колегата на Декстър осъзнава, че в морето плуват повече пластмасови отпадъци, отколкото риби. Притеснен от екологичното си прозрение той не губи време да се жалва във Фейсбук, а се залавя за работа.

Връщайки се от Гърция, младият холандски изобретател започва да проучва различни варианти за спасяване на моретата като основната му идея е да използва морските течения за събиране на отпадъците. Извежда и четири основни проблема, чието решаване ще доведе мисията му до успех. Почистването на океаните означава справяне с 5-те гигантски сметосъбирателни точки, които са в непрекъснато движение. Размерът на отпадъците варира от огромни риболовни мрежи до микроскопични пластмасови частици с размерите на планктон. Решението на задачата трябва да е такова, че да позволи събирането на всички отпадъци и връщането им обратно на сушата с минимални икономически разходи. Реалното количество отпадъци в моретата, за съжаление, все още остава неизвестно.

По материали на flashnews

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Холандия | Боян | съоръжение | Слат | океани | изобретател

Бум на кърлежи
05.07.2020 14:00

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори