Сроковете на COVID-сертификата за страната няма да бъдат променяни

"Това, което е договорено на международно ниво - да бъде скъсен периодът на тяхното действие само с цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България - те не се променят към момента. За България срокът остава с валидност 1 година (12 месеца), а извън страната – 9 месеца", обясни Кунчев.

 25.01.2022 13:39
Сроковете на COVID-сертификата за страната няма да бъдат променяни

Към момента не се предвижда никаква промяна относно сроковете на валидност и действие на зелените сертификати в страната, тов каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти.

"Това, което е договорено на международно ниво - да бъде скъсен периодът на тяхното действие само с цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България - те не се променят към момента. За България срокът остава с валидност 1 година (12 месеца), а извън страната – 9 месеца", обясни Кунчев. 

За гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза, им се издава нов такъв, с който могат да пътуват. За момента сертификатът за бустер е безсрочен, уточни доц. Кунчев.

Препоръчва се валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата. От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването или до 24 часа след пристигането. Съветът на ЕС предлага общите правила да не се прилагат за пограничните работници, пътуващите с важна цел и децата до 12-годишна възраст. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери момента | валидност | зелен сертификат | Ангел Кунчев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори