Как правилно да поддържаме колата си – без скъпи ремонти

Обикновено смяната на въздушния филтър става на всеки 10 хил. км. Свещите не се сменят толкова често и обикновено това става на всеки 40-50 хил. км.

 30.08.2021 12:26
Как правилно да поддържаме колата си – без скъпи ремонти

За поддържането на автомобила ви в добра форма и спестяването на средства за бъдещи скъпи ремонти, най-важно е да му се прави редовна профилактика. 

Основни грижи като проверка на налягането на гумите, смяна на масла и филтри, сезонна подмяна на консумативи и др. ще помогнат за безпроблемното ви шофиране в дългосрочен план.

Какво включва превантивната поддръжка на автомобила?

Какъвто и автомобил да притежавате, трябва да сте запознати с частта поддръжка от ръководството на производителя. Оттам ще се информирате какво масло ще ви трябва, кога да го сменяте и т.н.

Въпреки че в сервизите обикновено знаят какви консумативи и резервни части ще са ви нужни, ако сервизът е малък, може да не разполага с подходящите за вашата кола.

За да не се налага да търсите често услугите на автосервиз, по-добре се грижете за автомобила си редовно, без значение от сезона.

Обръщайте внимание на акумулатора

Макар че повечето акумулатори не се нуждаят от специфичен тип поддръжка, трябва да ги проверявате от време на време за окисления и замърсявания на клемите. При наличие на такива, разкачете кабелите от клемите и ако имате някакъв антиокислител, ги напръскайте. След това отново ги свържете – първо плюса, червения, а после минуса – черния.

Сменяйте редовно въздушния филтър и запалителните свещи

Обикновено смяната на въздушния филтър става на всеки 10 хил. км. Това е гаранция за приток на достатъчно количество чист въздух към двигателя. С подходящи инструменти можете да извършите тази операция и сами.

Свещите не се сменят толкова често и обикновено това става на всеки 40-50 хил. км. Ще разберете, че имат нужда от смяна, ако двигателят работи неравномерно или пък имате повишен разход на гориво.

Изберете подходящи гуми

Изборът и поддръжката на автомобилните гуми са много важни. Те трябва да са качествени, както и да отговарят на автомобила ви по отношение на размер, скоростен и товарен индекс. Незачитането на препоръчителните размери може да предизвика повишен разход на гориво, технически проблеми по диференциала и ходовата част или неправилно отчитане на километража.

Проверявайте налягането на гумите редовно и непременно преди дълъг път. То зависи от това какъв е сезонът и какъв товар превозвате. Спазвайте правилото да сменяте вида на гумите спрямо текущия сезон. 

Използвайте подходящо масло

Ако автомобилът ви е по-стар, ще харчи повече масло. Затова изберете масло за коли с по-голям пробег. Препоръчително е да налеете синтетично масло при пробег на около 100-180 хил.км, а над 200 хил. км – полусинтетично или минерално, за да се уплътнят евентуални хлабини.

Наливайте подходящо гориво

Изборът на гориво е особено важен. Независимо дали колата ви е на бензин, дизел, газ или метан, съобразявайте се с изискванията ѝ. Твърде ниското или много високото октаново число са еднакво вредни за автомобила.

Внимавайте с добавките

Сред всевъзможните видове добавки, предлагани на пазара, избирайте такива, които са на утвърдени марки. Освен че от непроверени продукти няма да има ефект, те могат да причинят по-сериозни повреди.

Грижата за автомобила няма да бъде максимално ефективна, ако при ежедневната му употреба допускате различни грешки.

С какво можете да навредите на колата си?

Дори да поддържате колата си в идеална форма, използването ѝ понякога е съпроводено с наглед дребни детайли, които обаче могат в даден момент да нанесат сериозни вреди.

Използвате евтино гориво

Спестявайки от гориво на по-ниска цена, рискувате да повредите двигателя. Може да се появят трудности при управлението и да започнат да светят предупредителните светлини.

Карате с неподходящи гуми и джанти

Карането с неподходящи гуми не само увеличава разхода на гориво, но и риска от ПТП. Същото се отнася и за неподходящите джанти, което пък води до износване на окачването и лагерите.

Задържате скоростния лост

Освободете се от навика, ако го имате, ръката ви да бъде постоянно на скоростния лост. Така ускорявате износването на трансмисията.

Натискате твърде често спирачките

Спирачният педал има тежко стъпало и при честото му натискане провокирате преждевременното износване на накладките и спирачните дискове, а така ще се наложи да ги сменяте по-често.

Често ускорявате и спирате рязко

Ако ускорявате непрекъснато и после спирате рязко, това натоварва много окачването и гумите.

Карате почти без гориво

Не е препоръчително да зареждате с гориво дълго след светването на лампичката, защото може да вкарате мръсотия, останала по дъното на резервоара.

Потегляте преди загряване на колата

За да работи оптимално на нужната температура, на двигателя му е необходимо време. Не ускорявайте, преди достигането  на препоръчителните градуси.

Пренебрегвате чистенето под капака

Това също е сериозна грешка, защото мръсните налепи могат да съкратят живота на двигателя.

Сред другите грешки, които често се допускат, са и работата на двигателя на празен ход, използване на евтини консумативи, претоварване и др.

Освен задължителния технически преглед, добре е поне още един път да направите профилактичен преглед. С направената диагностика  и консултацията със специалист ще избегнете по-скъпите ремонти.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери често | масло | трябва | автомобила | гуми | гориво | колата | двигателя | гумите | ускорявате

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори