Компании за онлайн търговия събират незаконна такса "коронавирус"

В първия работен ден на новата седмица председателят на АЗП Пейо Майорски ще внесе официално сигнал в тази връзка, тъй като това е скандално поведение, след като България не е в извънредно положение от 13 май 2020 г. и вече почти всички сектори работят.

 30.05.2020 13:05
Компании за онлайн търговия събират незаконна такса "коронавирус"

Компания за електронна търговия събира незаконна такса от 2 лв. при лична доставка заради коронавируса. Това установи проверка на Асоциацията за защита на потребителите след сигнали на граждани. От АЗП призоваваме Комисията за защита на потребителите да провери незабавно случая. В първия работен ден на новата седмица председателят на АЗП Пейо Майорски ще внесе официално сигнал в тази връзка, тъй като това е скандално поведение, след като България не е в извънредно положение от 13 май 2020 г. и вече почти всички сектори работят. Действията на търговеца са некоректни спрямо потребителите в ситуация на икономическа стагнация по време на световна пандемия.

Таксата от 2 лв. се събира за обработка на плащане при доставка. Такава не се дължи, ако платиш с банкови карти. Плащането при доставка е свързано с начисляването на допълнителна такса. В периода на повишен Covid-19 риск, избягването на контакт с пари в брой е препоръчително, се вижда от сайта на фирмата. Преди месец прокуратурата обяви, че всички компании, които извършват куриерски и спедиторски услуги, ще бъдат проверени след установен случай на неправомерно начислявана такса „Коронавирус".

От АЗП призовават контролните органи да следят за некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси. При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения. Гражданите могат да подават сигнали до Асоциацията за защита на потребителите.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери след | бъдат | търговия | защита | такса | незаконна | потребителите | Асоциацията | доставка | некоректни | коронавирус

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Мария 31.05.2020 13:32

И да внесе, и да не внесе сигнал в КЗП тази структура върви към пълен разпад. Преди години бях подал жалба за дефектен бойлер и случаят се реши бързо и безпроблемно. В последните 2 години съм се обръщала към тях 3 пъти и при трите получих идентични отговори, че принципно съм права, но не могат нито да спрат нарушенията на търговците нито да ги принудят да направят каквото и да било или да ме компенсират. Тогава за какво са нужни КЗП, асоциация и тем подобни, като защита де фактно никаква няма.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори