Министър Вълчев: няма да има нулева учебна година

За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно.

 26.03.2020 09:49
Министър Вълчев: няма да има нулева учебна година

Днес министърът на образованието Красимир Вълчев заяви: "Няма да има нулева година". Очакването училищата да останат затворени още две седмици е реалистично на фона на развиващата се пандемия и все по-опустяващи градове.

"Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-и или дори до 20-и април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане". Най-трудно е с учениците в 12-ти клас. В момента обменяме информация с министрите на образованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема".

Тези думи на министъра поставят въпроси и много предизвикателства не само пред средните училища, а и сред висшите.

По повод трудностите с онлайн обучението министърът каза:

"За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голяма част от учениците в страната дигиталното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване.  90% от децата използват дигиталното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях нямат компютри, но пък имат телефони", каза още той по повод на децата в ромските квартали.

Снимка: investor

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | обучение | дигиталното | министър Вълчев | нулева

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори