От първи февруари: Безплатен градски транспорт за децата до 14 г.

На днешното си заседание правителството промени наредбата, която определя размера на субсидиите за автобусните превози.

 20.12.2023 16:00
От първи февруари: Безплатен градски транспорт за децата до 14 г.

От първи февруари децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Децата от 7 до 14 години ще пътуват с 50 процента намаление в междуселищните автобуси. Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков. 

На днешното си заседание правителството промени наредбата, която определя размера на субсидиите за автобусните превози.

Близо 330 милиона лева са планираните средства в държавния бюджет за следващата година за обществен транспорт. 141 милиона лева са средствата за карти с намаление, а 188 милиона лева е субсидията за междуселищен градски транспорт:

"Децата до 14 навършени години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Досега това право имаха само децата до 7 години. Децата до 7 навършени години ще продължат да пътуват безплатно по междуселищния автомобилен транспорт. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% намаление с междуселищния автомобилен транспорт. Досега това важеше само за децата от 7 до 10 години. На 50% се увеличава задължителното намаление на редовната цена на картите за пенсионери и учащи за градския транспорт и междуселищните автобусни линии, което е осигурено също от държавния бюджет. Досега тези намаления бяха между 20 и 30% в зависимост от категорията и вида на пътуването". 

Източник: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лева | Децата | години | милиона | транспорт | градския | намаление | навършени | пътуват

Слънчева сряда
28.02.2024 09:30

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори