Почина Евгений Бакърджиев

Евгений Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София. Завършва Висшия институт по архитектура и строителство, специалност „Промишлено и гражданско строителство“, и до 1991 г. работи като проектант в различни предприятия, достигайки до поста началник на Конструктивен отдел в „Технострой – СП2“.

 29.06.2021 21:58
Почина Евгений Бакърджиев

Почина бившият регионален министър и вицепремиер Евгений Бакърджиев. Той е издъхнал днес в болница ИСУЛ, научи NOVA.

По информация на в-к  "24 часа" тази сутрин той е претърпял гастроентерологична операция. Преди това е прекарал коронавирус, са обяснили близки на семейството.

Евгений Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София. Завършва Висшия институт по архитектура и строителство, специалност „Промишлено и гражданско строителство“, и до 1991 г. работи като проектант в различни предприятия, достигайки до поста началник на Конструктивен отдел в „Технострой – СП2“.

След легализирането на политическата опозиция през 1989 година става член на Българския земеделски народен съюз „Никола Петков“, част от коалицията СДС. От 1991 до 1995 година е кметски наместник на район Изгрев към Столична община. През май 1995 година е избран за ръководител на СДС-София и есента за председател на Столичния общински съвет. Ръководи предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година, на Петър Стоянов за президент през 1996 година. Ръководи Националния щаб на протестите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт. Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 година. Избран е за народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание.

При съставянето на правителството на Иван Костов, Евгений Бакърджиев става заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Ръководи преговорите с „Газпром“ за доставка и транзит на природен газ.

Той бе основна фигура при разрушаването на мавзолея на Георги Димитров в София през 1999 г.

В края на 1999 г. е освободен от кабинета по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и персонални промени. През ноември 2001, след двете последователни изборни загуби на СДС през същата година, открито иска оставките на ръководството на СДС. Скоро след това е изключен от СДС и основава нова партия – Български демократичен съюз „Радикали“.

Снимка: в-к "24 часа"

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | София | министър | Евгений | ръководи | Бакърджиев | 1995

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Константина 30.06.2021 08:34

Кому беше нужно да посяга на историята - хубава, лоша, наша си е и е памет и мъдрост за поколенията. Но така или иначе Мавзолеят го няма и за тази история дано историците разказват правилно. Иначе един човешки живот си е отишъл и за него скърбят близки и приятели. Покой на душата му.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори