Почина отец Боян Саръев

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в "Симеоново". Със своята дейност той е известен не само в област Кърджали, но в цяла България, а и извън пределите ѝ. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия.

 27.12.2023 22:28
Почина отец Боян Саръев

Отец Боян Саръев е починал тази вечер в кърджалийската болница след боледуване, потвърдиха за БТА близки на свещеника.

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в "Симеоново". Със своята дейност той е известен не само в област Кърджали, но в цяла България, а и извън пределите ѝ. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в храма "Успение Богородично" в Кърджали през последните 30 години. От 1990 г. е основател и председател на Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча". Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите, където кръщава много помаци и български турци.
За отец Боян Саръев и неговите земни дела може да се каже много. В продължение на 20 години, отец Боян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 човека в разкритата трапезарията при храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“.
Той бе един от първите в област Кърджали, изразили готовност да приемат бежанци от Украйна и призова за разбиране и взаимопомощ местното население и власти. И подслони бежанскии семейства през пролетта на 2022г., а през май дори въведе в Христовата вяра четири украински деца.
През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“, поставен от основаването на църквата през 1939г., както и стенописите в нея. Тогава свещеникът каза за БТА: „Винаги съм искал, както съм тук над 30 години, да го подменя, но все не са стигали средствата. Твърде много работа се отметна тук и от една обикновена селска църквичка това място се превърна в православно духовно средище не само за кърджалийци и за Родопите, но и за цялата страна, защото хора идват от цяла България. Та така или иначе трябваше да се направи нов иконостас, нямаше и стенописи“.
Поклон пред паметта му!

 

Източник: БТА

Снимка: nova.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | България | дейност | Боян | област | През | Кърджали | цяла | Успение | Саръев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори