Продават автомобили, конфискувани от нарушители на пътя

На 15 януари в Бургас се отварят офертите за две коли. Едната е на повече от 24 години, с начална цена 1 200 лева, а другата на повече от 27 г. за 1 000лв. "Предложенията се подават предварително", заяви Станислав Христов, директор на дирекция „Държавни вземания”, НАП.

 26.12.2023 16:07
Продават автомобили, конфискувани от нарушители на пътя

Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори вече са предадени на НАП, за да бъдат продадени. Пет месеца след промените в Наказателния кодекс, които задължиха съда да отнема автомобилите на доказано пияни и дрогирани шофьори, идва ред на първия публичен търг, съобщи NOVA.

На 15 януари в Бургас се отварят офертите за две коли. Едната е на повече от 24 години, с начална цена 1 200 лева, а другата на повече от 27 г. за 1 000лв. "Предложенията се подават предварително", заяви Станислав Христов, директор на дирекция „Държавни вземания”, НАП. 

Оказва се не всички отнети автомобили ще бъдат пускани на търг. "Автомобилите, които са в по-добро състояние, за тях има възможност да бъдат използвани от държавата. Държавата, като собственик, първо прави преценка дали автомобилът няма да послужи на някое държавно ведомство", обясни той. 

Враца е следващият областен град, който обявява за продан две коли и един мотор. "Всички коли са стари. Произведени са преди 2000-а година", добави Христов. 

И докато наддаването за отнетите возила вече започва, все още е рано да се оцени резултатът от мярката, твърди адвокат Людмил Рангелов. "След като един човек се е развил до там като участник в движението, които може да си позволи, на когото изобщо му минава през ума, че може да шофира след алкохол и наркотици, тази превенция наистина е доста закъсняла", поясни той. 

Продават на търг конфискуваните автомобили от пияни и дрогирани шофьори в Бургас.

Според Рангелов не тежестта на наказанието, а бързината на процеса е ключът към истинската превенция на пътя. "Това го няма никъде в цивилизования свят. Едно такова разрешение на този въпрос.
Всеки, който управлява МПС в такова състояние, до колкото трезво разсъждава, по никакъв начин не се вижда в категорията „извършители” на ПТП", каза адвокатът.

Няма законова пречка човекът, от когото колата е отнета, да се включи в наддаването и да си я откупи обратно.

Източник: nova.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери повече | автомобили | бъдат | Христов | Бургас | коли | шофьори | търг | пияни | дрогирани

Слънчева сряда
28.02.2024 09:30

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори