Промени: Зрелостниците ще могат да повишат оценката си от матурите

Вълчев уточни, че това е предложение на омбудсмана Диана Ковачева, което двамата народни представители са припознали.

 24.01.2024 19:22
Промени: Зрелостниците ще могат да повишат оценката си от матурите

Депутатите гласуваха на първо четене промени, с които се създава възможност на зрелостниците да повишат оценката си от матурата. Вносители на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование са Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и Елисавета Белобрадова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Законопроектът беше подкрепен със 154 гласа "за" и 35 - "въздържал се".

Вълчев уточни, че това е предложение на омбудсмана Диана Ковачева, което двамата народни представители са припознали. То касае оценката от държавните зрелостни изпити, които имат двойствена функция - от една страна с нея се завършва средно образование, а от друга - оценката е вход за висшите училища. Ако един ученик не е доволен от оценката си сега, той няма как да я поправи, отбеляза депутатът. 

Според доклада на парламентарната комисия по образование с предложеното изменение зрелостниците ще получат възможност еднократно и в рамките на една година след полагането на първия ДЗИ да се явят на следващ, насрочен в същото училище. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, ще се издава удостоверение.

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери образование | оценката

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори