По-малко комари заради топлата зима?

Учени са на мнение, че е възможно топлата зима да доведе до съкращаване на полулацията на комарите.

 08.02.2020 12:00
По-малко комари заради топлата зима?

Аномално топлата зима може да доведе, ако не до пълно изчезване на комарите в някои региони, то до силно съкращаване на популациите им, въпреки разпространеното противоположно мнение.

Изследователят от катедрата по хидробиология на Биологически факултет на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", Вадим Марийски отбелязва, че намаляването на популацията на комарите несъмнено ще се хареса на хората. Но проблемът трябва да се гледа по-задълбочено, тъй като такива сериозни промени могат да разклатят екологичния баланс. С ларвите им се хранят много земноводни и малки птички, например. Учените също отбелязват, че по-големите по размери насекоми, обикновено зимуващи през зимата, страдат от липса на сняг. Това мнение споделя и Финландския институт по алергология и околна среда на Южна Карелия.

Според учения Кимо Сааринен, заради необичайно топлата зима комарите през пролетта ще останат без необходимата им за размножаване водна среда. Това е така, тъй като този вид се нуждае задължително от водни площи през топлото полугодие, за да могат излюпените им яйца да преминат етапа на развитието си като ларви.Въпреки всичко, обоснованото мнение на еколозите едва ли би трогнало хората, живеещи около водни площи и страдащи от тези досадни насекоми през лятото.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери зима | мнение | комарите | топлата | популация | размножаване | екологичен баланс

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори