Тревожно: На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт

На дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за инсулта водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване.

 13.05.2024 18:38
Тревожно: На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт

Жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст. За тази световна тенденция, валидна и за България, съобщи д-р Георги Георгиев, заместник-председател на "Асоциацията за инсулт и афазия", цитиран от БНР.

На дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за инсулта водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване.

На 10 минути един българин получава инсулт, обясни доц. Калпачки - ръководител на най-големия център за лечение на инсулти в столичната университетска болница "Света Анна". Близо 9 процента от стигналите до болница умират, а според световната статистика половината от преживелите умират до една година заради инвалидизацията.

"Без никакви заобикалки, това е най-сериозният убиец на българите", заяви медикът.

Светлината в тунела е модерното лечение на инсулта, стига пациентът да стигне навреме до едно от 50-те звена, в които се прилагат процедурите тромболиза и тромбектомия. Това трябва да се случи в първите часове, след като близките са разпознали симптомите.

"Просто обаче пациентът не може да дойде на другия ден или да си легне вечерта с надеждата да му мине".

Освен нарушение в говора симптоми за инсулта са увисване на ъглите на устата, слабост в ръцете, припомни д-р Георги Георгиев от Асоциацията за инсулт и афазия. "Правилното действие е позвъняване на телефон 112 и съобщаването за това, че има инсулт", посочи той.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери инсулт | инсулта

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори