Училищни директори искат облекчаване на карантината при COVID-19

Според Съюза на работодателите от системата на народната просвета правилата от пандемията трябва да се променят.

 19.10.2023 21:28
Училищни директори искат облекчаване на карантината при COVID-19

Училищни директори настояват за облекчаване на правилата при карантиниране на болни от Covid-19 ученици. Сега те се поставят под задължителна изолация за 7 дни. А контактните съученици и преподаватели са за пет дни под карантина. Искането за промяна в Закона за здравето или за нов регламент за действие в подобни случаи, ако законовата промяна не може да се осъществи в бърз порядък, е изпратено преди дни до министерствата на здравеопазването и на образованието.

Според Съюза на работодателите от системата на народната просвета правилата от пандемията трябва да се променят.
Величка Тасиджикова, секретар на УС на Съюза:

"Специалистите ни увериха, че Covid може да бъде в руслото на стандартните вирусни заболявания. Няма никаква здравна причина, която да налага карантиниране на цяла паралелка. Ние сме поставени в ситуация на нонсенс и налагане на мярка, която знаем, че не е добра, но не можем да не я наложим, защото трябва да спазим закона".
Училищните директори посочват проблемите, до които води непроменената нормативна уредба - родителите остават в дома си, за да гледат деца до 14-годишна възраст, училищата - при възможност - извършват дистанционно обучение, което е по-некачествено, а учителите преподават в хибридна среда. 

Източник: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери трябва | Директори | правилата | Съюза | covid | карантиниране

Времето в сряда
06.12.2023 08:58

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори