Министър Вълчев: 4 на 1000 паралелки в страната са карантинирани

Той коментира, че присъственото обучение ще остане, а електронно ще се обучават само контактните на заразените паралелки и ученици.

 28.09.2020 09:53
Министър Вълчев: 4 на 1000 паралелки в страната са карантинирани

Четири на 1000 паралелки в страната са карантинирани от началото на учебната година, заразените са съответно 0,01 процент от учениците и 0,09 процента от  учителите, без да се смятат 16-те учители в Габрово, които са първия клъстер в учебно заведение на заразата. Това съобщи във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той коментира, че присъственото обучение ще остане, а електронно ще се обучават само контактните на заразените паралелки и ученици:

„Не предвиждаме цялостно преминаване на системата към обучение в електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, впрочем във всички страни се случва, е превключване. Превключване за отделни паралелки, надявам се да няма за цели училища, цели общини и цели области. Имаме четири на хиляда карантинирани паралелки, тоест четири не учат временно или временно учат в електронна среда, 996 си учат в училището. Ако се запазят тези среднодневни стойности очакваме този процент да се покачи максимум до един процент. Да се надяваме, че няма да имаме значително увеличаване на общия брой на заразените. Министерството на здравеопазването каза, че ще има прагови стойности, при които те се дават предписания за преминаване към обучение на електронна среда, но те ще бъдат значително по-високи от сегашните“.

Просветният министър присъства на официалната церемония по повод приключването на строителните дейности на ремонта на Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски”, по-късно той ще се срещне с ректорите на висшите учебни заведения.

Междувременно, тази сутрин стана ясно, че още една паралелка в Стара Загора е карантинирана. 

От днес в професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ е карантинирана паралелка заради положителен тест на един от учениците в 10 клас „Транспортно строителство“, съобщи Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление по образование в Стара Загора. В ефира на радио Стара Загора и предаването "Репортер", Татяна Димитрова обобщи карантинираните за изминалата седмица. 

"Във второ основно училище „Паисий Хилендарски“ град Раднево има 4 учители, които са с положителен резултат. Има и две други учителки също карантинирани или общо са 6 от това училище, но няма карантинирани паралелки. Директорът е извършил дезинфекция и ситуацията е овладяна със заместващи учители.

Във ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора са три паралелки под карантина с 4 ученици и един учител с положителни PSR тестове. Там също е извършена дезинфекция и се спазват мерките по медицинския протокол.

В Средно училище „Иван Вазов“ имаме от 9 А клас един ученик и паралелката е под карантина.

В Професионална гимназия по електротехника „Джон Атанасов“ имаме в 10 клас един ученик с положителен тест и паралелката е карантинирана.

В професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък един ученик е с положителен тест в 11 А клас и класа е карантиниран.

В основно училище село Гранит, Община Братя Даскалови директорът е с положителен тест и не се налага карантиниране.  

Естествено има и ученици, които са карантинирани като контактни на близък. "

На въпрос при какъв процент заболеваемост се преминава в режим на дистанционно обучение, Татяна Димитрова отговори, че това не е в техните компетенции, защото РЗИ трябва да вземе това решение.

Източник: БНР

Снимка: stz24.com, архив

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери министър | страната | паралелки | 1000 | Красимир Вълчев | заразените

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори