40 години от българския траверс до Еверест

В бюлетин „Физкултура и спорт“ на БТА четем за българската епопея до Еверест и обратно:

 09.05.2024 15:06
40 години от българския траверс до Еверест

На 9 май 1984 г. четирима български алпинисти – Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков покоряват връх Еверест  (8848 м) в Хималаите. Преди 40 години четиримата български алпинисти се изкачват по Западния гребен, наричан "Жестокият път" и слизат по Южния склон.

В бюлетин „Физкултура и спорт“ на БТА четем за българската епопея до Еверест и обратно:

Още четирима българи покориха хималайския първенец 

Катманду, 9 май 1984 г./Кор. на БТА Л. Касаветов/ - Още четирима български алпинисти стигнаха „покрива на света“ и покориха хималайския първенец Еверест /8848 м/ - един подвиг, който се посреща с вълнение от приятелите на този мъжествен спорт в цял свят. Това са 37 годишните Иван Вълчев от Свищов и Методи Савов от София, както и 26-годишните Кирил Досков от София и Николай Петков от Смолян. Четиримата смелчаци превзеха върха по неговия най-труден, най-опасен и дълъг западен ръб. В списъка на 154-те герои, достигнали до най-високата точка на нашата планета, вече има пет български имена. Първото е на Христо Проданов, който стъпи на върха на 20 април в 18.10 часа непалско време, сам, без помощта на кислородни апарати…

На 7 май до пети лагер бяха стигнали двамата алпинисти Иван  Вълчев и Методи Савов. Те прекараха нощта на височина 8120 метра, като рано сутринта в 3.20 часа местно време /0.50 ч. българско време/ съобщиха в базовия лагер, че са готови за атака на върха. 

Първото съобщение от тях дойде в 7.45 часа. По това време те вече бяха достигнали първата трета от големия скален пояс, който се намира на 8400 м. Движението се осъществява с кислородни апарати. Кулоарите са пълни с пресен, сух сняг, който на места достигал дебелина над 50 см. В първата част от пътя те трябвало да газят сняг, който достигал на места до гърдите им и това правеше придвижването им трудно. Освен това съществувала голяма опасност от лавини, което ги принуди да се движат по ръба, без да имат възможност да съкращават пътя.

В 9.10 часа Иван Вълчев се свърза по радиото с базовия лагер и съобщи, че се намират над сивите каменни плочи, които започват на 8500 м. Снежната покривка е около 40-50 см. Снегът тук е сух, върху фирнова основа, със скрити снежни „дъски“ на всеки пети-десети метър. Опасността е много голяма. Очакваше се, че те ще вземат решение за връщане, прекратявайки атаката. 

По информация на БТА

Снимка: БТА, архив

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери време | български | Иван | върха | часа | Еверест | лагер | алпинисти | Савов | Вълчев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори