9% ДДС за доставена храна от ресторантите, за лекарствата – 20%

Мярката е временна и ще действа до края на 2021 г.

 19.11.2020 16:00
9% ДДС за доставена храна от ресторантите, за лекарствата – 20%

След намаляването на данъка за ресторантьорските и хотелиерски услуги, включително за нискоалкохолните напитки - вино и бира, вече с 9 % ставка ще се облага и доставката на храни по домовете. По-ниският размер на облагане важи и за детските стоки и книгите. 

Мярката е временна и ще действа до края на 2021 г., а с нея управляващите целят да помогнат на най-засегнатия сектор от ограничителните мерки по време на COVID-кризата. Промяната обаче няма да се отнася до т.нар. топли витрини в магазините, от където човек сам може да си вземе храна за вкъщи. За тези хранителни продукти ДДС ще продължи да бъде в размер на 20%.

В предишни законодателни инициативи парламентът намали още на 9 на сто облагането на случайните превози при екскурзионни пътувания, организирани от туроператори и туристически агенти. Фитнесите, както и други спортни съоръжения също ще ползват въведената антикризисна мярка. 

По време на днешното заседание на парламента БСП предложи намаляване на ставката от 20 на 9% на лекарствата, включени в позитивния списък по Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина, заплащани със средства на бюджета на НЗОК, медицински изделия и диетични храни за медицински цели.

Но мнозинството отхвърли искането на левицата и медикаментите ще продължат да се облагат с ДДС в размер на 20 %. 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери края | временна | мярката | ставка | лекарства | 2021 | действа

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори