ДБГ предлага създаването на Икономически кризисен щаб

Те предлагат отмяна на увеличението на заплатите в държавната администрация и извършване на постоянно обещаваната от ГЕРБ оптимизация на държавните служители, за да има средства за справяне с кризата.

 24.03.2020 11:31
ДБГ предлага създаването на Икономически кризисен щаб

Правителството трябва да сформира икономически кризисен щаб, който да разработва мерки за спасяване на бизнеса по време на икономическата и вирусната епидемии. Десетки хиляди фирми в България са принудително затворени, а според данните на Министерството на труда 1300 българи на ден остават без работа. Отлагането на държавна помощ е равносилно на жервоприношение на малки и средни предприятия.

Това се казва в позиция на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите по повод изказването на министър-председателят Бойко Борисов, че ще разработи икономически мерки, чак когато стане ясна крайната дата на епидемията от Коронавирус.

От партията предлагат Икономическият кризисен щаб да следи ефектите на епидемията върху бизнеса и пазара на труда, да дава редовни брифинги заедно с Националния кризисен щаб и да предлага на Министерски съвет икономически решения за съхраняване на хилядите затворени компании.

„В момента бизнесът търси помощ, но няма към кого да се обърне. Другите държави въведоха ваканция за осигурителни вноски, данъчни облекчения, преки инвестиции в малки и средни предприятия, замразяване на вноски по кредити, а българските управляващи отлагат“, се казва още в позицията.

ДБГ смятат, че не е справедливо само бизнесът и работещите в частния сектор да „плащат сметката“ на епидемията. Те предлагат отмяна на увеличението на заплатите в държавната администрация и извършване на постоянно обещаваната от ГЕРБ оптимизация на държавните служители, за да има средства за справяне с кризата.

В позицията се казва още, че епидемията не може да бъде оправдание за отмяна на основни човешки права и България не трябва да иска дерогация от Европейската конвенция за човешки права.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | епидемията | казва | икономически | предлагат | отмяна | Кризисен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори