Интриги около името на служебния премиер 2021

Даниел Вълчев, Гергана Паси, Бойко Рашков, Асен Василев, Богомил Бонев или?

 04.05.2021 12:34
Интриги около името на служебния премиер 2021

Още преди да е връчен и върнат третият мандат, залаганията кой ще бъде служебния министър председател на президента Радев тръгнаха с пълна сила. Първото име, изтекло в публичното простарнство е това на Стефан Янев.

Стефан Динчев Янев е български офицер, бригаден генерал, служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков. За него се говори, че е масон и най-близкия човек до Президента. Бивш военен аташе. Работил е и като началник на департамент "Трансформации" в центъра на НАТО за борба с тероризма в турската столица Анкара.

Другото име, което набира скорост в политическото пространство, е това на бившия образователен министър Даниел Вълчев.

Даниел Василев Вълчев е български юрист, адвокат, политик, заместник министър-председател и министър на образованието и науката, между 17 август 2005 и 27 юли 2009 г. Професор по обща теория на правото и обща теория на държавата в Софийския университет. Адвокат, член на Софийската адвокатска колегия. В момента декан на юридическия факултет на СУ.

Негова е прогнозата, че ако се направи опит за съставяне на правителство, до една година Борисов ще се върне триумфално в управлението. Безспорен ерудит, реформатор, политически мъдрец и спокоен далновидец, Вълчев е възможен избор, но по непотвърдена информация, той не е получил официална покана до момента.

Гергана Паси е дамското присъствие в залаганията. Гергана Христова Паси е български политик, бивш министър по европейските въпроси, заместник министър на външните работи в две правителства (2004 – 2005 и 2005 – 2007), народен представител в две законодателства (2001 – 2004 и 2005) и говорител на Министерството на външните работи (2004 – 2005).

Преди това практикува право (1995 – 2001) в Софийския градски съд при Адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, Артур Андерсен България и Фидес Интерконсулт.

Тя е директор „Европейски въпроси” и член на Управителния съвет в Атлантическия клуб в България (АКБ), както и основател и президент на ПанЕвропа България (2002 – сега) и Дигитална Национална Коалиция (2014 – сега) – организации, които са част от НПО клъстера на АКБ – Атлантическата дигитална мрежа (АДМ).

Бойко Рашков, Асен Василев, Богомил Бонев, дори името на проф. Герджиков са спряганите в публичното пространство. Близки до Президента прогнозират, че той вече е готов със служебния кабинет, но в присъщия му спокоен и достолепен тон, ще съобщи новината, когато трябва.

Снимка:economic.bg

Бойко Рашков бе директор на Националната следствена служба преди 25 г. Бил е депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. - председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Миналата година Радев го назначи за член на правния си съвет.

Друг юрист също бил вариант според политическата мълва - проф. Даниел Вълчев, вицепремиер и просветен министър в кабинета на царя.

Потърсен от “24 часа”, той се разсмя на новината за “номинацията”. “Нека първо процедурата да се извърви докрай и президентът ще си номинира кандидат. Всичко това, което в момента се говори, е на нивото на интригата”, коментира професорът по обща теория на правото и обща теория на държавата и декан на Юридическия факултет на СУ.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2021/05/04/stefan-ianev-boiko-rashkov-daniel-vylchev-koi-shte-e-noviiat-slujeben-premier.489113Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери министър | премиер | Стефан Янев | Даниел Вълчев | Гергана Паси

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори