Кметствата с под 350 жители - с назначени кметски наместници

Текстовете бяха гласувани по спешност на две четения в рамките на днешното пленарно заседание

 27.09.2019 12:58
Кметствата с под 350 жители - с назначени кметски наместници

Кметските наместници в кметствата с население под 350 души ще се назначават. Там съгласно закона няма да се проведат избори на 27 октомври. Кметовете на кметства в тези населени места ще изпълняват временно функциите на кметски наместници до освобождаването им от новоизбрания кмет на общината. Това решиха депутатите с последните промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Текстовете бяха гласувани по спешност на две четения в рамките на днешното пленарно заседание, а целта ба да се запълни допусната преди време законодателна празнота.

На последните местни избори през 2015 г. изискванията за население в кметствата бяха над сто души и в тези населени места бяха произведени избори за кметове на кметства. Съобразно новите изисквания в голям брой населени места не само, че няма да се произведат избори за кметове на кметства, но в тях няма да могат да се назначат и кметски наместници, тъй като съгласно разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация кметски наместници могат да се назначават в населени места, които не са административен център на кметство. Съществуващите към момента кметства, в които няма да се произведат избори за кметове на кметства не мога да бъдат закрити, тъй като закона изисква това да стане чрез допитване до населението, а това е тромава процедура.

 

снимка: manager.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери избори | кметове | кметства | наместници

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори