Парламентът отхвърли проекта за нулева ставка на ДДС за храни, лекарства и енергоносители

Днес в пленарната зала беше продължение на дебата по промените, които започнаха на 24 март т.г.

 12.05.2022 10:52
Парламентът отхвърли проекта за нулева ставка на ДДС за храни, лекарства и енергоносители

Парламентът отхвърли на първо четене проекта на "Възраждане" за нулева ставка на ДДС за основни храни, лекарства и енергоносители. "За" бяха 73 депутати - от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", 66 народни представители -"против", 48 се въздържаха.

Днес в пленарната зала беше продължение на дебата по промените, които започнаха на 24 март т.г. С тях се предлагаше да бъде въведена нулева ставка на ДДС за доставката на някои стоки, сред които хранителни продукти и напитки от малката потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита, лекарства и медицински изделия.

"Четири месеца управляващата коалиция отказва да обсъди законопроекта, който предвижда лекарствата да са с нулева ставка", изтъкна Цончо Ганев от "Възраждане". Повече от два месеца имаме бушуваща финансова криза у нас и в целия свят, добави той. 

"Вашето предложение е неизпълнимо, популистко", отговори му Искрен Митев от ПГ на "Продължаваме Промяната". "Доста време мина, не видяхме да сте направили в него корекции както обещахте и, когато излизате и казвате от трибуната неистини, сетете се, че има хора, които разбират от това, работят, ще вземат най-добрите мерки", препоръча представителят на управляващите.

От "Има такъв народ", както и вчера, така и днес, отново настояха в пленарната зала да дойде министърът на финансите или негов заместник. "Да знаем ще правим ли нещо с ДДС, ще го променяме ли, да знаем какво да правим с този законопроект", обясни Пламен Абровски. Колегата му Любомир Каримански поиска от председателя на Народното събрание да не се допуска, когато се разглежда конкретен закон, да има обща политическа пропаганда.

Законопроектът е внесен от депутати, така че не е наложително присъствие на членове на Министерския съвет, обясни председателят на парламента Никола Минчев.

"В мотивацията към законопроекта сме дали план-сметка за загубите, които биха последвали, ако се приеме нулевата ставка", каза председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че според Министерството на финансите тя би била около два милиарда лева. Що се отнася до това дали предложенията на "Възраждане" са неосъществими, времето ще покаже, още повече, че в ЕС има вече практика за нулева ставка на ДДС върху храните и лекарствата, подчерта той.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. В него се предлага актуализиране на действащата нормативна уредба на компютърните и компютърно свързаните престъпления в обособената част на Наказателния кодекс. Предвиждат се и изменения в Закона за електронната търговия.

В пленарната зала трябва да се разгледа на първо четене също законопроектът за събиране на вземания по потребителски договори, внесен от Министерския съвет. Целта му е да се въведат строги и ясни правила за дейността на дружествата за събиране на вземания.

Предвижда се и създаване на регистър на колекторските фирми, въвеждат се изисквания към дружествата за минимален внесен паричен капитал, не по-малко от 500 хил.лв., както и в ръководството им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства.

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери зала | Първо | четене | ставка | лекарства | пленарната | Възраждане | нулева | внесен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори